Dziś mam dla Was propozycje na wieprzowinę w sosie chrzanowym. Wyrazisty, ostry sos świetnie się sprawdza z mięsem wieprzowym. Całość podana z sałatką z awokado, zielonym groszkiem i czarnymi oliwkami.
Wieprzowina w sosie chrzanowm
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę 15 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na wieprzowinę
- ½ kg – łopatki wieprzowej pokrojonej na plastry
- 1 i 1/2 szklanki wrzacej wody
- 2 marchewki obrane
- 1/2 pora
- 2 pietruszki obrane
- 1/2 cebuli
- 1 lisc laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
Na sos chrzanowy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka wywaru z mięsa
- 1 szklanka śmietanki 36 % do sosów
- 3 łyżki chrzanu ze słoiczka
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- szczypta soli
Instrukcje
- Wieprzowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na małej ilosci oleju. Zalać goraca wodą, wrzucić włoszczyznę, cebulę podsmażoną na suchej patelni lub podpieczoną nad gazem. Dodać liśc laurowy, ziele angielskie i pieprz. Doprawić solą. Gotowac przez około godziny lub dłużej, aż mięso będzie miękkie)
- Przygotować sos chrzanowy. Na maśle zrobić jasną zasmażkę, dodać wywar z wieprzowiny i śmietanę. Gotować dosłownie przez chwilę. Gdy sos zgęstnieje, dodać odciśnięty chrzan ze słoiczka. Doprawić do smaku szczyptą cukru, sokiem z cytryny i solą.
- U mnie mieso podane z ziemniakami i sałatka ( awokado, ogorek zielony, czarne oliwki )
Słowo kluczowe chrzan, wieprzowina
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp