Szukaj
Close this search box.

Wieprzowina w sosie chrzanowym/Pork in horseradish sauce

Dziś mam dla Was propozycje na wieprzowinę w sosie chrzanowym. Wyrazisty, ostry sos świetnie się sprawdza z mięsem wieprzowym. Całość podana z sałatką z awokado, zielonym groszkiem i czarnymi oliwkami.

Wieprzowina w sosie chrzanowm

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 15 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na wieprzowinę

  • ½ kg – łopatki wieprzowej pokrojonej na plastry
  • 1 i 1/2 szklanki wrzacej wody
  • 2 marchewki obrane
  • 1/2 pora
  • 2 pietruszki obrane
  • 1/2 cebuli
  • 1 lisc laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól

Na sos chrzanowy

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wywaru z mięsa
  • 1 szklanka śmietanki 36 % do sosów
  • 3 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Instrukcje
 

  • Wieprzowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na małej ilosci oleju. Zalać goraca wodą, wrzucić włoszczyznę, cebulę podsmażoną na suchej patelni lub podpieczoną nad gazem. Dodać liśc laurowy, ziele angielskie i pieprz. Doprawić solą. Gotowac przez około godziny lub dłużej, aż mięso będzie miękkie)
  • Przygotować sos chrzanowy. Na maśle zrobić jasną zasmażkę, dodać wywar z wieprzowiny i śmietanę. Gotować dosłownie przez chwilę. Gdy sos zgęstnieje, dodać odciśnięty chrzan ze słoiczka. Doprawić do smaku szczyptą cukru, sokiem z cytryny i solą.
  • U mnie mieso podane z ziemniakami i sałatka ( awokado, ogorek zielony, czarne oliwki )
Słowo kluczowe chrzan, wieprzowina

 

 

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube