Pomidorowe risotto . Uwielbiam pomidory stąd propozycja na pomidorowe risotto. Wyrazisty smak, kremowa konsystencja. Dodatek suszonych pomidorów i pasty tagine świetnie podkręcają smak. Można zjeśc jakos samodzielne danie lub dodać rybę czy kurczaka. U mnie podanew jednej wersji anchovis a w drugiej z dorszem. Posypane serem feta. Obie wersje zostały zaakceptowane przez guru kulinarne ( czytaj Króliś doświadczalny ) i pożarte w zastraszającym tepie łacznie z wylizaniem talerzyka
Pomidorowe risotto
Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
- 3/4 szkl ryżu arborio
- 1 por pokrojony w plasterki
- 5 pomidorów winnych pokrojonych na ćwiartki
- 7 suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki
- szczypta szafranu
- 400 ml bulionu
- 2 łyzki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty tagine
- 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1/ 2 szkl białego wina
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/ 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- szczypta gałki muszkatołowej
Instructions
- Masło rozpuścic na patelni. Na rozgrzane masło wrzucić pora. Zeszklić. Dodać czosnek i zioła prowansalskie. Chwilę razem przesmażyć i wsypać ryż. Smażyć przez 3 minuty.Dodać wędzoną paprykę. Następnie wlać wino i odparować. Wrzucić świeże pomidorki. Przemieszać. Dodać szczyptę szafranu. Wlać część bulionu. Gotować aż ryż wchłonie płyn. Dodać część pomidorowej passaty. Wymieszać i dusić kilka minut. Doprawić pieprzem. Dodać kolejną porcję bulionu i gotować do wyparowania płynu. Dodać suszone pomidory. Czynność z bulionem i passatą powtarzać do wyczerpania płynu. Dodać pastę z suszonych pomidorów, wymieszać. Wsypać gałkę muszkatołową. Gotować łącznie ok 30 minut. Pod koniec dodać pastę tagine.
Keyword Królik dba o linię, pomidory, risotto
Filmik jak zrobić risotto



