Pomarańczowy krem ( Orange curd )

Pomarańczowy krem ( Orange curd ) to kolejny mocno owocowy krem. Na swoim koncie mam już kilka. Oczywiście klasyk to ten cytrynowy. Potem już siła rozpędu zaczęłam kombinować z innymi owocami. Pomarańczowy jest równie smaczny jak pozostałe. Zdążyłam go już wykorzystać do ciasta z musem pomarańczowym. Polecam.

Pomaranczowy curd

Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Course Dessert
Cuisine international

Ingredients
  

  • ⦁ 10 żółtek
  • ⦁ 250 gram drobnego cukru
  • ⦁ 200 gram miękkiego masła
  • ⦁ 2 cytryny
  • ⦁ 6 pomarańczy

Instructions
 

  • Pomarańcze obrać ze skóry. Całe zblendować na gładką masę.
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać pomarańczowe puree.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno- pomarańczową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .
Keyword ciasta z kremem, królik na słodko, pomarańcze

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube