Jestem totalnie ostatnio zakochana w rozmaitych gatunkach kasz. Tym razem biała kasza gryczana z dodatkiem delikatnego mięsa z policzków wieprzowych. Ta kasze jeszcze nie raz będę gościć u siebie na stole.
Policzki wieprzowe z białą zasmażaną kasza gryczana z zielonymi warzywami
Ingredients
Na policzki:
- 500 gram policzków wieprzowych
- 2 łyżki oleju
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 goździki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1 świeża papryczka chili
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 125 ml czerwonego wina
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki bulionu
- 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz
Dodatkowo:
- Zielona fasola soi
- Groszek cukrowy
- Groszek zielony
- Biała cebula
- Feta
- Szparagi
Instructions
Na policzki:
- Do większego garnka z grubszym dnem wlać łyżkę oleju, dodać i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.Następnie dodać kolejna łyżkę oleju i dodać drobno posiekany czosnek, goździki, liść laurowy i przyprawy (oregano, kumin, paprykę, chili, cynamon) . Całość podsmażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając.
- Dorzucić mięso,zalać winem . Dusic pod przykryciem przez okolo 40 min.Pod koniec dodać passate oraz sól i pieprz do smaku . Całość przykryć i dusić przez kolejne 15 -30 min aż mięso będzie miękkie
Biała kasza gryczana:
- Zagotować 2 szklanki wody z 1 łyżeczką soli i 3 łyżkami oleju.Do gotującej się wody wsypać 1 szklankę kaszy gryczanej. Mieszać delikatnie przez kilka sekund, aby kasza nie przylepiła się do dna garnka. Gdy woda z kaszą zagotuje się ponownie, przykręcić gaz (woda musi nadal bardzo delikatnie się gotować) nakryć garnek pokrywką i gotować 15 minut. Nie mieszać już w trakcie gotowania. Po 15 minutach wyłączyć gaz i zostawić kaszę na kolejne 10 minut, aby doszła i wciągnęła pozostałą wodę. Odkryć pokrywę i delikatnie wymieszać, pozwalam na 5 minut aby odparowała
- Międzyczasie ugotować warzywa : groszek cukrowy i groszek zielony . Na dużej patelni na łyżce masła podsmażyć pokrojona w plasterki cebule i warzywa. Odparowana , sypka kasze wrzucić do warzyw i chwile podsmażyć.
- Kasze z warzywami podawać z policzkami wieprzowymi , feta i szparagami