Policzki wieprzowe w sosie z figami. Delikatne, pyszne mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem czerwonego wina i fig. Sos ma głęboki, lekko słodkawy smak. Jest gesty i świetnie pasuje do ziemniaczanego puree.
Policzki wieprzowe w sosie z figami
Składniki
- 10 suszonych fig
- 2 czerwone cebule
- ¼ szklanki czerwonego wina
- 1/4 szklanki wody
- 400 g policzków wieprzowych
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego np. słonecznikowego
- 60 ml śmietanki
Instrukcje
- Mieszanka ziół: oregano (tymianek, majeranek czosnek granulowany , papryka)
- W rondelku na oliwie podsmażyć policzki wieprzowe. Następnie dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebule. Dodać figi.Wać wino i wodę, gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. (ok 60 miWlać śmietankę, wymieszać i zagotować.Gotować przez około minutę co chwilę mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić solą w razie potrzeby oraz pieprzem. Pod koniec dodać masło.
Knedle z pesto i kozim serem
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na knedle
- 4 średniej wielkości ziemniaki ok 500 g
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
Na nadzienie
- 125 g koziego sera
- mały słoiczek pesto z czosnku niedźwiedziego może być inne pesto
Na sos
- 125 g masła
- 2 limonki sok
- pęczek szałwii
- chilli
- pieprz
- sól
dodatkowo
- parmezan
Instrukcje
Na knedle
- Ziemniaki obrać ze skóry i ugotować do miękkości. Odcedzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki połączyć z jajkiem i mąką i wyrobić szybko na elastyczne ciasto do knedli. Nabierać kawałek masy ziemniaczanej, formować z niej płaski placuszek i na środku kłaść trochę pesto i koziego sera. Formować z masy kulki z nadzieniem. Naszykować garnek z wodą. Do gotującej sie wody dodać łyżeczkę soli. Na wrzątek wrzucać kluski i gotować do momentu aż wypłyną. Ugotowane wyciągać łyżką cedzakową i odkładać na talerz
Na sos
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i roztopić. Na gorące masło wrzucić listki szałwii. Na maśle smażyć szałwię.Dodać odrobinę soli i chilli do smaku. Cały czas smażyć i mieszać. Dodać pieprz. Smażyć razem ok 3 minut i dodać sok z limonek.
- Do naszego sosu wrzucamy knedle. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Podawać posypane płatkami parmezanu
Słowo kluczowe czosnek niedżwiedzi, dania wegetariańskie, danie obiadowe, knedle, kozi ser, obiady, pesto, słodkie ziemniaki, wegetariańskie
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp