Szukaj
Close this search box.

Policzki wieprzowe w sosie z figami/Pork cheeks in a sauce with figs

Policzki wieprzowe w sosie z figami. Delikatne, pyszne mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem czerwonego wina i fig. Sos ma głęboki, lekko słodkawy smak. Jest gesty i świetnie pasuje do ziemniaczanego puree. 

Policzki wieprzowe w sosie z figami

Składniki
  

  • 10 suszonych fig
  • 2 czerwone cebule
  • ¼ szklanki czerwonego wina
  • 1/4 szklanki wody
  • 400 g policzków wieprzowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego np. słonecznikowego
  • 60 ml śmietanki

Instrukcje
 

  • Mieszanka ziół: oregano (tymianek, majeranek czosnek granulowany , papryka)
  • W rondelku na oliwie podsmażyć policzki wieprzowe. Następnie dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebule. Dodać figi.Wać wino i wodę, gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. (ok 60 miWlać śmietankę, wymieszać i zagotować.Gotować przez około minutę co chwilę mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić solą w razie potrzeby oraz pieprzem. Pod koniec dodać masło.

 

Knedle z pesto i kozim serem

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na knedle

  • 4 średniej wielkości ziemniaki ok 500 g
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko

Na nadzienie

  • 125 g koziego sera
  • mały słoiczek pesto z czosnku niedźwiedziego może być inne pesto

Na sos

  • 125 g masła
  • 2 limonki sok
  • pęczek szałwii
  • chilli
  • pieprz
  • sól

dodatkowo

  • parmezan

Instrukcje
 

Na knedle

  • Ziemniaki obrać ze skóry i ugotować do miękkości. Odcedzić i jeszcze ciepłe  przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki połączyć z jajkiem i mąką i wyrobić szybko na elastyczne ciasto do knedli. Nabierać kawałek masy ziemniaczanej, formować z niej płaski placuszek i na środku kłaść trochę pesto i koziego sera. Formować z masy kulki z nadzieniem. Naszykować garnek z wodą. Do gotującej sie wody dodać łyżeczkę soli. Na wrzątek wrzucać kluski i gotować do momentu aż wypłyną. Ugotowane wyciągać łyżką cedzakową i odkładać na talerz

Na sos

  • Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i roztopić. Na gorące masło wrzucić listki szałwii. Na maśle smażyć szałwię.Dodać odrobinę soli i chilli do smaku. Cały czas smażyć i mieszać. Dodać pieprz. Smażyć razem ok 3 minut i dodać sok z limonek.
  • Do naszego sosu wrzucamy knedle. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Podawać posypane płatkami parmezanu
Słowo kluczowe czosnek niedżwiedzi, dania wegetariańskie, danie obiadowe, knedle, kozi ser, obiady, pesto, słodkie ziemniaki, wegetariańskie

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube