Bardzo lubię smak mięsa wieprzowego w połączeniu z jabłkowym cydrem i jabłkami. Dodatek marchewek, pieczonych ziemniaków i karmelizowanych jabłek uzupełniają smak miękkiego, aromatycznego mięsa.
Policzki wieprzowe duszone w cydrze
Składniki
- 50 dkg policzków wieprzowych
- 1 por biała cześć
- 1 duża cebula
- 3 ząbków czosnku
- 1 szklanka cydru jabłkowego
- ok. 250 ml bulionu
- łyżka musztardy Dijon
- 2 twarde lekko kwaśne jabłka
- gałązka tymianku
- sól pieprz
- 1-2 łyżki brązowego cukru
- olej do smażenia
- Dodatkowo:
- 2 twarde lekko kwaśne jabłka
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżka brązowego cukru
- łyżka masła
Instrukcje
- Mięso umyć i osuszyć. Zamarynować w łyżce musztardy, wymieszanej z posiekanymi ząbkami czosnku i szczyptą pieprzu (minimum 3 godziny). Zamarynowane mięso obsmażyć na oliwie na rumiano z każdej strony. Przełożyć je do garnka, zalać szklanką cydru i dusić na średnim ogniu pod przykryciem. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojonego w półplasterki pora. Smażyć razem przez 2-3 minuty, po czym przełożyć do garnka z mięsem. Dodać bulion, pozostały cydr, dwa obrane i pokrojone w kostkę jabłka, tymianek i przyprawy. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 40-50 minut).
- Na patelni rozpuścić masło. Dodać obrane i pokrojone w „ósemki” jabłka, łyżkę brązowego cukru i łyżeczkę octu balsamicznego . Całość smażyć do momentu, gdy jabłka będą miękkie i lekko się zrumienią. Podawać je jako dodatek
- U mnie mięso podawane z pieczonymi ziemniakami i karmelizowanymi marchewkami