Składniki
Na sos paprykowy
- 3 papryki : czerwona pomarańczowa, żółta
- 1/2 cebuli
- 6 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- 150 ml słodkiej smietanki do sosów
- olej
Na pierś z kurczaka :
- 2 sztuki piersi z kurczaka
- Sól i pieprz
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
Na polentę
- 1 szklanka kasza kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól pieprz – do smaku
- 3 łyżki utartego sera dojrzewajacego (np. parmezan, grana padano –)
- 2 łyżki zimnego masła
Instrukcje
Na sos paprykowy
- Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę.
- Dorzucić suszone pomidory i czosnek.Dodac bulionu Dusić pod przykryciem około 15 minut.Pod koniec dodac smietanke.Doprawic solą i pieprzem
- Całość lekko wystudzić i zblendować.
Na pierś z kurczaka :
- Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
- Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę
Na polentę
- Kaszę wsypać do rondelka, zalać wodą (w proporcji ok 1:5 ), dopraw szczyptą soli i kurkumą (dla koloru).
- Gotowac na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie zupełnie miękka (w razie konieczności dodać w trakcie więcej wody- kasza będzie z czasem gęstniała, więc warto, by na początku była nieco płynna).
- Gotową kaszę zestawić z ognia, doprawić świeżo tartym dojrzewającym serem i zimnym masłem. Wymieszać, doprawić do smaku.
For pepper sauce
- 3 peppers: red (orange, yellow)
- 1/2 onion finely chopped
- 6 dried tomatoes
- 2 cloves of garlic crushed
- 1/4 cup vegetable stock
- 150 ml of single cream
- Oil
For the chicken breast:
- 2 pieces chicken breast
- Salt and pepper taste
- ½ teaspoon hot pepper powder
- 1 teaspoon sweet pepper powder
- 1 teaspoon dried rosemary
- 1 tbsp olive oil
- 2 tbsp light soy sauce
For polenta
- 1 cup of polenta
- 1/4 teaspoon of turmeric
- salt (pepper – to taste)
- 3 tablespoons (grated parmesan or Grana Padano cheese)
- 2 tablespoons (cold butter)
For pepper sauce
- Cut the peppers in half and remove the seed nests. Fry onions and peppers in hot oil.
- Add the dried tomatoes and garlic. Add the stock. Cover for about 15 minutes. In the end add the cream. Season with salt and pepper.
- Allow to slightly cool and blend.
For the chicken breast:
- Wash the chicken breasts and dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
- Heat the oven to 180 ° C. In a casserole, put the fillets and rub the marinade into the and bake for about 25 minutes, in the meantime turning over to the other side
For polenta
- Pour the polenta into a saucepan, pour over the cold water (in the ratio of about 1: 5), season with a pinch of salt and turmeric
- Cook on a low heat, stirring occasionally until the groats will be completely soft (add more water if necessary – the polenta will become thick over time, so it is worth it to be slightly liquid at the beginning).
- Finish by adding freshly grated parmesan cheese and cold butter. Mix, season to taste.