Szukaj
Close this search box.

Polenta z sosem paprykowym i piersią z kurczaka/Polenta with pepper sauce and chicken breast

Składniki
  

Na sos paprykowy

  • 3 papryki : czerwona pomarańczowa, żółta
  • 1/2 cebuli
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 150 ml słodkiej smietanki do sosów
  • olej

Na pierś z kurczaka :

  • 2 sztuki piersi z kurczaka
  • Sól i pieprz
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

Na polentę

  • 1 szklanka kasza kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól pieprz – do smaku
  • 3 łyżki utartego sera dojrzewajacego (np. parmezan, grana padano –)
  • 2 łyżki zimnego masła

Instrukcje
 

Na sos paprykowy

  • Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę.
  • Dorzucić suszone pomidory i czosnek.Dodac bulionu Dusić pod przykryciem około 15 minut.Pod koniec dodac smietanke.Doprawic solą i pieprzem
  • Całość lekko wystudzić i zblendować.

Na pierś z kurczaka :

  • Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
  • Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę

Na polentę

  • Kaszę wsypać do rondelka, zalać wodą (w proporcji ok 1:5 ), dopraw szczyptą soli i kurkumą (dla koloru).
  • Gotowac na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie zupełnie miękka (w razie konieczności dodać w trakcie więcej wody- kasza będzie z czasem gęstniała, więc warto, by na początku była nieco płynna).
  • Gotową kaszę zestawić z ognia, doprawić świeżo tartym dojrzewającym serem i zimnym masłem. Wymieszać, doprawić do smaku.
 
 

 

 

 

 

 

For pepper sauce

  • 3 peppers: red (orange, yellow)
  • 1/2 onion finely chopped
  • 6 dried tomatoes
  • 2 cloves of garlic crushed
  • 1/4 cup vegetable stock
  • 150 ml of single cream
  • Oil

For the chicken breast:

  • 2 pieces chicken breast
  • Salt and pepper taste
  • ½ teaspoon hot pepper powder
  • 1 teaspoon sweet pepper powder
  • 1 teaspoon dried rosemary
  • 1 tbsp olive oil
  • 2 tbsp light soy sauce

For polenta

  • 1 cup of polenta
  • 1/4 teaspoon of turmeric
  • salt (pepper – to taste)
  • 3 tablespoons (grated parmesan or Grana Padano cheese)
  • 2 tablespoons (cold butter)

For pepper sauce

  1. Cut the peppers in half and remove the seed nests. Fry onions and peppers in hot oil.
  2. Add the dried tomatoes and garlic. Add the stock. Cover for about 15 minutes. In the end add the cream. Season with salt and pepper.
  3. Allow to slightly cool and blend.

For the chicken breast:

  1. Wash the chicken breasts and dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
  2. Heat the oven to 180 ° C. In a casserole, put the fillets and rub the marinade into the and bake for about 25 minutes, in the meantime turning over to the other side

For polenta

  1. Pour the polenta into a saucepan, pour over the cold water (in the ratio of about 1: 5), season with a pinch of salt and turmeric
  2. Cook on a low heat, stirring occasionally until the groats will be completely soft (add more water if necessary – the polenta will become thick over time, so it is worth it to be slightly liquid at the beginning).
  3. Finish by adding freshly grated parmesan cheese and cold butter. Mix, season to taste.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube