Polenta z sosem grzybowym . Od jakiegos czasu totalnie oszalałam na punkcie kaszki kukurydzianej. Robie juz kolejne danie z jej wykorzystaniem i jestem zachwycona jak komponuje sie z różnymi dodatkami. Tym razem z kremowym sosoem grzybowym i dodatkowo aromatyczna piersią z kury. W tym daniu najważniejsza jest kasza i sos. Mięso podane dla pewnego mięsożercy, ale swobodnie można sie obyc bez mięsa.
Polenta z sosem grzybowym
Ingredients
Na kaszę
- 1 szkl kaszy kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól pieprz – do smaku
- 3 łyżki tartego sera dojrzewajacego np. parmezan (grana padan–
- 2 łyżki zimnego masła
Sos grzybowy
- 300 g grzybów leśnych np. borowików podgrzybków, maślaków ( Ja użyłam mrozonych )
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przecisniete przez praske
- 50 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 5 łyżek czerwonego wina
- 125 ml śmietanki 30%
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Instructions
Kasza
- Kaszę wsypać do rondelka, zalać wodą (w proporcji ok 1:5 ), dopraw szczyptą soli i kurkumą (dla koloru).
- Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie zupełnie miękka (w razie konieczności dodać w trakcie więcej wody- kasza będzie z czasem gęstniała, więc warto, by na początku była nieco płynna).
- Gotową kaszę zestawić z ognia, doprawić świeżo tartym dojrzewającym serem i zimnym masłem. Wymieszać, doprawić do smaku.
Sos grzybowy
- Na większej patelni roztopić około 30 g masła i 1 łyżkę oliwy. Włożyć cebulę i smażyć przez około 5 – 7 minut. Pod koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 – 2 minuty, delikatnie zrumienić składniki.
- Wlać wino lub bulion i na większym ogniu zagotować. Pogotować przez minutę aż większość płynu wyparuje i na patelni pozostanie gęsta emulsja.
- Dodać resztę masła i oliwę. Zwiększyć ogień, dodać grzyby i smażyć na dużym ogniu przez około 6 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
- Wlać śmietankę i zagotować na średnim ogniu. Gotować przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje.
- Polentę podawać z sosem grzybowym. Można posypac na wierzchu startym parmezanem. U mnie dodatkowo podana piers z kury. Niekoniecznie trzeba ja dodawac. Sama polenta z sosem jest wystraczająco sycąca i pyszna
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp