Szukaj
Close this search box.

Polędwiczki wieprzowe z makaronem w sosie z sera plesniowego/Pork tenderloin with pasta in a blue cheese sauce

Polędwiczki wieprzowe z makaronem w sosie z sera pleśniowego. Makaron wstążki świetnie sprawdza się z gęstym sosem z sera pleśniowego. Całość podana z chrupiącymi szparagami. 

Polędwiczki wieprzowe z makaronem w sosie z sera pleśniowego

Ingredients
  

Polędwica wieprzowa

  • 500 gramów polędwicy wieprzowej
  • pieprz grubo mielony
  • czosnek granulowany
  • rozmaryn
  • tymianek
  • majeranek
  • kmin rzymski
  • pokruszone pistacje

Na sos :

  • 200 gr niebieskiego sera pleśniowego
  • 200 ml śmietanki 30 %

Dodatkowo

  • Makaron zielony wstążki ugotowany według instrukcji na opakowaniu

Instructions
 

Polędwica wieprzowa

  • Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić przyprawami. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
  • (Czas pieczenia polędwiczki – podzielić jej wagę na pół żeby uzyskać maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekać 5 minuObtoczyć w pokruszonych pistacjach.

Na sos :

  • Śmietankę podgrzać w rondelku, dorzucić ser pleśniowy i mieszać do momentu rozpuszczenia w śmietance.
  • Ugotowany makaron połączyć z sosem z sera pleśniowego.
  • Polędwiczki podawać z makaronem, sosem i szparagami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Pork tenderloin with pasta in a blue cheese sauce

 

Pork tenderloin

  • 500 grams of pork tenderloin
  • coarsely ground pepper
  • granulated garlic
  • rosemary
  • thyme
  • marjoram
  • cumin
  • crushed pistachios

For the sauce:

  • 200 gr of blue cheese
  • 200 ml of single cream
  • Additionally
  • Green ribbon pasta (cooked according to instructions on the package)

Pork tenderloin

  1. Season the tenderloin with a pepper well ground on each side. Season with spices. Fry in gold in a pan with hot oil – the meat should remain elastic. Put the pork tenderloin into the pan and pour over frying fat. Put in a pre-heated oven up to 180 ° C.
  2. (Time to bake the tenderloin – divide its weight in half to get the maximum time it should spend in the oven, for me 20-25 minutes. Before cutting and serving meat on the table wait 5 minuteCoat in crushed pistachios.

For the sauce:

  1. Place the cream in a saucepan, add the blue cheese and stir until dissolved in cream.
  2. Combine pasta with blue cheese sauce.
  3. Pork tenderloin served with pasta, sauce, and asparagus.

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube