Polędwiczki wieprzowe z makaronem w sosie z sera pleśniowego. Makaron wstążki świetnie sprawdza się z gęstym sosem z sera pleśniowego. Całość podana z chrupiącymi szparagami.
Polędwiczki wieprzowe z makaronem w sosie z sera pleśniowego
Ingredients
Polędwica wieprzowa
- 500 gramów polędwicy wieprzowej
- pieprz grubo mielony
- czosnek granulowany
- rozmaryn
- tymianek
- majeranek
- kmin rzymski
- pokruszone pistacje
Na sos :
- 200 gr niebieskiego sera pleśniowego
- 200 ml śmietanki 30 %
Dodatkowo
- Makaron zielony wstążki ugotowany według instrukcji na opakowaniu
Instructions
Polędwica wieprzowa
- Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić przyprawami. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
- (Czas pieczenia polędwiczki – podzielić jej wagę na pół żeby uzyskać maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekać 5 minuObtoczyć w pokruszonych pistacjach.
Na sos :
- Śmietankę podgrzać w rondelku, dorzucić ser pleśniowy i mieszać do momentu rozpuszczenia w śmietance.
- Ugotowany makaron połączyć z sosem z sera pleśniowego.
- Polędwiczki podawać z makaronem, sosem i szparagami.
Pork tenderloin with pasta in a blue cheese sauce
Pork tenderloin
- 500 grams of pork tenderloin
- coarsely ground pepper
- granulated garlic
- rosemary
- thyme
- marjoram
- cumin
- crushed pistachios
For the sauce:
- 200 gr of blue cheese
- 200 ml of single cream
- Additionally
- Green ribbon pasta (cooked according to instructions on the package)
Pork tenderloin
- Season the tenderloin with a pepper well ground on each side. Season with spices. Fry in gold in a pan with hot oil – the meat should remain elastic. Put the pork tenderloin into the pan and pour over frying fat. Put in a pre-heated oven up to 180 ° C.
- (Time to bake the tenderloin – divide its weight in half to get the maximum time it should spend in the oven, for me 20-25 minutes. Before cutting and serving meat on the table wait 5 minuteCoat in crushed pistachios.
For the sauce:
- Place the cream in a saucepan, add the blue cheese and stir until dissolved in cream.
- Combine pasta with blue cheese sauce.
- Pork tenderloin served with pasta, sauce, and asparagus.