Polędwiczki wieprzowe z dynią i grzybami/Pork tenderloin with pumpkin and mushrooms

Polędwiczki wieprzowe z dynią i grzybami.  Soczyste kawałki polędwicy wieprzowej w kremowym sosie z dyni z dodatkiem grzybów. Całość podana z ryżem.

Polędwiczki wieprzowe z dynią i grzybami

Ingredients
  

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok 300 gr
  • 1/2 cebuli
  • 150 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 150 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
  • 1/4 szklanki wina białego wytrawnego
  • 1 szklanka bulionu
  • oliwa masło
  • garść poszatkowanej natki pietruszki
  • sól pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 200 ml dyniowego puree

Instructions
 

  • Polędwiczkę pokroić na plastry, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać z łyżką oliwy i zostawić do zamarynowania na godzinę
  • Na dużej patelni na większym ogniu na łyżce oliwy obsmażyć doprawione plasterki polędwiczki aż będą lekko zrumienione).
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć mieszając co chwilę, przez ok. 2-3 minuty aż cebula zmięknie. Dodać dynię i znów razem podsmażyć mieszając. Dodać łyżkę masła oraz grzyby i ponownie podsmażyć. Wlać wino, wygotować je, następnie wlać wodę z moczenia grzybów i zagotować.
  • Przykryć i gotować przez ok. 30 minut.
  • Dodać śmietankę. Na koniec dodać dyniowe puree. Wymieszac i chwile razem pogotować.

 

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube