Polędwiczki wieprzowe z dynią i grzybami. Soczyste kawałki polędwicy wieprzowej w kremowym sosie z dyni z dodatkiem grzybów. Całość podana z ryżem.
Polędwiczki wieprzowe z dynią i grzybami
Ingredients
- 1 polędwiczka wieprzowa ok 300 gr
- 1/2 cebuli
- 150 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 150 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
- 1/4 szklanki wina białego wytrawnego
- 1 szklanka bulionu
- oliwa masło
- garść poszatkowanej natki pietruszki
- sól pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 150 ml śmietany 30 %
- 200 ml dyniowego puree
Instructions
- Polędwiczkę pokroić na plastry, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać z łyżką oliwy i zostawić do zamarynowania na godzinę
- Na dużej patelni na większym ogniu na łyżce oliwy obsmażyć doprawione plasterki polędwiczki aż będą lekko zrumienione).
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć mieszając co chwilę, przez ok. 2-3 minuty aż cebula zmięknie. Dodać dynię i znów razem podsmażyć mieszając. Dodać łyżkę masła oraz grzyby i ponownie podsmażyć. Wlać wino, wygotować je, następnie wlać wodę z moczenia grzybów i zagotować.
- Przykryć i gotować przez ok. 30 minut.
- Dodać śmietankę. Na koniec dodać dyniowe puree. Wymieszac i chwile razem pogotować.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp