Polędwiczki wieprzowe w pomarańczowym sosie ze szpinakowymi kopytkami
Składniki
Na polędwicę w sosie pomarańczowym:
- 500 g polędwiczki wieprzowej umytej, osuszonej
- 1 duży ząbek czosnku posiekany + 2 ząbki drobno pokrojone
- 1 duża szczypta imbiru w proszku
- Świeżo wyciśniety sok z 2 pomarańczy
- 1 pomarańcza obrana ze skórki i zblendowana
- pieprz
- sól
- 2 średnie marchewki umyte, obrane, pokrojone w paseczki (ok. 5 cm długości)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
- 1 por umyty, pokrojony w półtalarki
- 2 papryczki pikantne umyte, pokrojone w paseczki na skos
- 1 łyżeczka świeżego imbiru obranego, startego na tarce
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- kilka gałązek umytej posiekanej kolendry
Na kopytka szpinakowe:
- 500 g ugotowanych i przepuszczonych przez praske ziemniaków
- 1 szklanka mąki
- 300 g szpinaku
- 1 jajo
Sałatka:
- garść szpinaku
- 1/2 avokado pokrojonego w kostkę
- 1 pomarańcza obrana ze skóry i pokrojona w ćwiartki
- kilka truskawek pokrojonych w plastry
- owoc granatu
- kilka czarnych oliwek pokrojonych w talarki
- 1/4 pora pokrojonego w talarki
- łyżka musztardy
- łyżka miodu
Instrukcje
Polędwica
- Do miski wkładamy umytą i osuszoną polędwicę .Osobno mieszamy posiekany ząbek czosnku , odrobinę imbiru i sok z 1 pomarańczy .Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, a następnie tak przygotowaną marynatą zalewamy polędwiczkę. Odstawiamy na bok na kilkanaście minut . Poledwiczkę wyjmujemy z marynaty , układamy na pergaminie . Na wierzchu polewamy 3 łyżkami marynaty i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut .
- Paseczki marchwi przekładamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki oliwy oraz 3-4 łyżki wody. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy marchew ok. 5 minut. Dodajemy pokrojony w półtalarki por, pokrojone w paseczki pikantne papryczki, starty imbir oraz pokrojone ząbki czosnku. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy przez kilka minut . Wlewamy resztę soku z drugiej pomarańczy , dodatkowo dolewamy marynatę w której trzymaliśmy poledwicę . Dodajemy równiez wcześniej zblenowaną pomarańczę usuwając wszystkie pestki . Gotujemy przez kilka minut . Na patelni rozpuszczamy dwie łyzki masła , dodajemy 2 łyżki mąki do powstania złocistej zasmażki . Zasmażkę wlewamy do pozostałych składników .Mieszamy do zgęstnienia sosu . Na końcu dodajemy posiekaną kolendrę. Mieszamy.
- Upieczoną polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika. Kroimy na mniejsze kawałki
Kopytka szpinakowe
- Szpinak smażymy na patelni do czasu, aż zrobi się suchy a cała woda odparuje. Blendujemy.Ziemniaki łączymy ze szpinakiem, mąką pszenna , jajkiem i wyrabiamy ciasto.Ciasto dzielimy na części i formujemy cienkie wałki. Nożem odcinamy kluski około 3 cm szerokości.
- Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę.Wyławiamy łyżka cedzakową
Sałatka
- Wszystkie składniki mieszamy delikatnie w misce i polewamy dressingiem z musztardy i miodu