Króliś (doświadczalny) poleca: polędwiczki wieprzowe w sosie czosnkowym
-Konefko, a może byś zrobiła jakiś pychotkowy obiadek? Tak zagaił Króliś (doświadczalny) po tygodniowym wygnaniu na delegacji, gdzie zmuszony był jadać „suchy chleb dla konia”.
– Cuś takiego paluszki lizać?
No, Konefkę nie trzeba było dwa razy prosić i już po pińciu minutach przyleciała ze sklepu, ze słuszną porcją polędwicy wieprzowej i uwarzyła polędwiczki wieprzowe w sosie mocno czosnkowym. Sosik kremowy i z mega powerem. Jak Konefka chuchnęła była Królisiowi (doświadczalnemu) to od razu odeszła mu ochota na amory (1:0 dla Konefki)
Konefka podała polędwiczki z ziemniaczanym puree. Danie postawiła przed obliczem wyposzczonego królisia (doświadczalnego) ale, chyba nie o mięsna pychotkę mu chodziło, bo Króliś jak zobaczył mięsko, to dało się słychać znad talerza złowieszczym półszeptem:…żeby Cię szlag jasny trafił, żeby Cię kot z kulawa noga kopnął, niech Cie piekło pochłonie i zaraza zeżre, Niech Cię komary obsiada, żeby Cię trąd i malaria, zebys byla parchata i całe twoje potomstwo do piątego pokolenia tez, zeby Twoimi zewłokami wzgardziły nawet karaluchy, żeby nawet mucha plujka nie chciała na ciebie splunąć z pogarda, niech cię dunder świśnie, niech…
-Co mówisz Królisiu? rozumiem ze smakuje?
„ty ciągnij smuge, ty spadaj, ty zjeżdżaj, ty spieprzaj, ty stleń się,
ty spłyń z lodami, ty giń, dzyń, dzyń, dzyń…” fragment „kropki nad yspylonem” Edwarda Stachury
-Dobra przekonałeś mnie, skwitowała Konefka, następnym razem też zrobi się wypasione mięsko
Polędwiczki w sosie czosnkowym
Ingredients
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 1 por biała część
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- 7 ząbków czosnku
- 4 łyżki masła
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml słodkiej śmietanki
Instructions
- Polędwicę pokroić na plasterki. Posypac solą, pieprzem, ziołami prowanslaskimi i natrzeć 3 ząbkami czosnku i odstawić na godzinę do zamarynowania.W czasie jak marynuje się polędwica, przygotować pora. Białą część pora pokroic na talarki. Na patelni roztopić połowę masła. Na gorące masło wrzucić pokrojonego pora i chwię smażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i chwilę razem dusić. Na osobnej patelni umieścić poztsałe masło i na roztopionym obsmażyć polędwiczki o obu stron na złoty kolor. Podsmażone poledwiczki dodać do pora z czosnkiem. Całość zalać bulionem i gotowac kilka minut. Następnie wlać śmietanke i doprawić pieprzem. Gotować aż płyn odparuje i utworzy się sos
Pork tenderloin in garlic sauce
Ingredients
- 500 g of pork tenderloin
- 1 leek white part
- 2 tablespoons of Provencal herbs
- salt
- pepper
- 7 cloves of garlic crushed
- 4 tablespoons of butter
- 200 ml of vegetable broth
- 200 ml of single cream
Instructions
- Cut the tenderloin into slices. Sprinkle with salt, pepper, Provencal herbs and rub with half of the garlic and leave for an hour to marinate. While the meat is marinating, prepare the leek. It’s time to cut the white part into slices. In a frying pan, melt half the butter. Put the chopped leek on the hot butter and fry it for a while. Then add the remining the garlic. Stir and simmer together for a while. Put the butter on a separate frying pan and fry the tenderloins on both sides until golden brown. Add the fried tenderloin to the leek with garlic. Pour all the broth and cook for a few minutes. Then add the cream and season with pepper. Boil until the liquid evaporates and the sauce is formed