Polędwica wieprzowa czyli jak Konefka wkroczyła z Królisiem na wojenną ścieżkę. No jakoś tak wyszło przypadkiem, że znów mięsko. No Konefka naprawdę nie wie jak to się stało i jak ta polędwiczka znalazła się w konefkowym koszyczku. No cuda, cuda ogłaszają.
Coś jak w tym powiedzonku, dowcipie co trąci sucharem. Co masz? Mięsko? Skąd masz? samo przypełzło. No wypisz, wymaluj jak u Konefki, samo się wzięło i przylazło do koszyka. A jak już przylazło to żal mówić, żeby wracało. Króliś zachwycony nie będzie, ale to już jego problem. Coś tam ostatnio śpiewał Znów się zepsułeś
I wiem co zrobię
Zamienię Ciebie
Na lepszy model (K. Klich)
I coś się Konefce wydaje, że to nie chodziło o samochód. No ale na pohybel. Mięsko jest, Króliś niech się ze swoimi szlagierami buja, nie chce, niech nie je. Mięsko z soczyste, w dodatku z groszkowym puree. No Konefka była u raju bram. Gdzie się szwendał w tym czasie Króliś mniej ważne
Polędwica wieprzowa w szynce parmeńskiej
Ingredients
Na groszkowe puree
- 500 g mrożonego zielonego groszku
- 2 średniej wielkości ziemniaki obrane
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietanki do sosów
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Na polędwicę wieprzową
- 1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 480 g
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki grubo zmielonego lub rozgniecionego kolorowego pieprzu
- 2 łyżeczki oliwy extra vergine
- 100 g szynki parmeńskiej
- 1 łyżka oliwy lub oleju
Instructions
Groszkowe puree
- Obrane ziemniaki pokroic na 4 części. Ugotować w osolonej wodzie. 5 minut przed koncem gotowania wrzucić zielony groszek. Gotowac razem do miękkości. Odcedzić. Umieścić w blenderze, dodać masło i śmietankę. Warzywa odcedzić. Dodać masło i śmietankę . Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę.
Na polędwicę wieprzową
- Polędwicę nasmarować sosem sojowym i musztardą. Mięso posypać solą morską, następnie posmarować oliwą, obtoczyć w pieprzu i zawinąć w szynkę parmeńską. Roladkę posmarować oliwą lub olejem.
- Na rozgrzanej patelni ułożyć polędwicę i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, zajmie to ok 8 minut. Mięso przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec przez 16 minut.
- Wyjąć mięso, przełożyć na talerz, zostawić na około 10 minut aby mięso odpoczęło — w tym czasie nie kroić. Polędwicę pokroić na około 2 cm kawałki. Podawać z groszkowym puree
Pork tenderloin with pea puree
Ingredients
For pea puree
- 500 g of frozen green peas
- 2 medium-sized potatoes peeled
- 2 tablespoons of butter
- 3 tablespoons of single cream
- pinch of salt
- pinch of pepper
- pinch of nutmeg
For pork tenderloin
- 1 pork tenderloin weighing approximately 480 g
- 1 tablespoon of soy sauce
- 1 teaspoon of mustard
- 2 teaspoons of coarsely ground or crushed colored pepper
- 2 teaspoons of extra virgin olive oil
- 100 g of Parma ham
- 1 tablespoon of olive oil or oil
Instructions
Pea puree
- Cut the peeled potatoes into 4 parts. Boil in salted water. 5 minutes before the end of cooking, add the green peas. Cook together until tender. Strain. Place in a blender, add butter and cream. Blend. Then add butter and cream. Blend a bit more. Season to taste with salt, pepper and nutmeg.
For pork tenderloin
- Brush the tenderloin with soy sauce and mustard. Sprinkle the meat with sea salt, then brush with olive oil, coat in pepper and wrap in Parma ham. Brush the roll with olive oil or oil.
- Place the tenderloin on a hot frying pan and fry it until golden brown on each side, it will take about 8 minutes. Put the meat on a baking tray and put it in the oven, bake for 16 minutes.
- Remove the meat, put it on a plate, leave it for about 10 minutes for the meat to rest – do not cut it during this time. Cut the tenderloin into pieces about 2 cm. Serve with pea puree