Polędwica wieprzowa nadziewana śliwką suszoną, owinięta w szynkę parmeńską. Polędwiczki podawane z aromatycznym sosem śliwkowym na bazie wina. Sos wykończony powidłami śliwkowymi, dodaje wyrazu. Całość podawana z chrupiącą sałatką z jarmużem.
Polędwica wieprzowa, nadziewana śliwką suszoną
Ingredients
Na polędwicę
- Polędwiczka wieprzowa o wadze 500 g
- ok. 100 g suszonych śliwek
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 125 ml bulionu
- 125 ml półwytrawnego białego wina
- sól
- świeżo mielony pieprz
- kmin mielony
- czerwona papryka
- czosnek granulowany
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
Na sos :
- 10 śliwek świeżych bez pestek
- 8 śliwek suszonych
- 1 łyżeczka powideł śliwkowych
- 1/3 szklanki białego wina
Instructions
- Polędwicę umyć, osuszyć i pozbawić ewentualnych błon. Ostrym nożem zrobić nacięcie wzdłuż całej polędwiczki, ale nie przecinać jej do końca. Delikatnie rozbić tłuczkiem, aby uzyskać jedną grubość mięsa. Posypać polędwicę solą i pieprzem oraz doprawić pozostałymi przyprawami. Na środku ułożyć ciasno, jedna za drugą, śliwki. Zwinąć polędwicę tak, żeby śliwki znalazły się w środku. W małej miseczce lub filiżance połączyć ze sobą jedną łyżkę miodu, jedną łyżkę soku z cytryny, jedną łyżeczkę suszonego majeranku i dużą szczyptę soli. Taką marynatą natrzeć roladki z polędwicy. Następnie owinąć plastrami szynki parmeńskiej.
- Piec polędwicę w piekarniku nagrzanym do 200°C . Do naczynia żaroodpornego wlać białe wino i bulion. Piec 30-40 minut (w zależności od grubości polędwiczkw 200°C
- Po upieczeniu polędwicę wyjąć. Płyn przelać na patelnię, podlać winem, dodać świeże i suszone śliwki. Dusić pod przykryciem przez około 15 min. Pod koniec dodać powidła śliwkowe i w razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Zblendować na gładką masę.
- Polędwicę podawać pokrojoną w plastry, z sosem śliwkowym.
- U mnie dodatkowo z surówką z jarmużu.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp