Podudzia z kurczaka w pomarańczach. Propozycja dla takich jak ja, co lubią mięso z kurczaka, ale nie lubią monotonii. Kwaskowe pomarańcze i miód to fajna propozycja dla mięsa. Do tego sos sojowy zioła. Aromatycznie i pysznie. U mnie kurczak podawany z buraczano ziemniaczanym puree i surówką z czerwonej kapusty.
Podudzia z kurczaka w pomarańczach
Ingredients
Na kurczaka
- 6 podudzi z kurczaka
- 4 pomarańcze pokrojone w plastry
- sok z 2 pomarańczy
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 cłyżeczka soli
- 1 czerwona cebula pokrojona w plastry
- Sałatka z czerwonej kapusty
- 1/4 główki kapusty czerwonej poszatkowanej
- 2 upieczone lub ugotowane buraki pokrojone w kostkę
- 1 jabłko pokrjone w talarki
- 50 gr zielonej fasoli soi
- 1 awokado pokrojone w kostkę
- 1 pomarańcz pokrojony w talarki
- feta pokruszona opcjonalnie
Na sos
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Instructions
Na kurczaka
- Przygotować marynatę mieszając sok z 2 pomarańczy, miodu, soku z cytryny, sosu sojowego , drobno posiekanego czosnku, tymianku, imbiru i soli. Kurczaka natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i polać go marynatą. Obłożyć kurczaka cebulą i pomarańczami pokrojonymi w grube plastry. Piec ok 45 minut. Od czasu do czasu polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdjąc pokrywę naczynia i piec ok 15 min do zrumienienia.
- Sałatka z czerwonej kapusty
- Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem z dodatkiem miodu.
Na sos
- W miseczce umieścić musztardę z miodem i dokładnie wymieszać. Następnie dodać oliwę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładniej i jednolitej konsystencji. przyprawić.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp