Podudzia z kurczaka po marokansku/Chicken drumsticks in Moroccan style

Podudzia z kurczaka po marokańsku. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw. Z dodatkiem oliwek, fasoli i ciecierzycy. Smak wzbogacony o kiszoną cytrynę i pastę tagine. Pasty nie musicie koniecznie dodawać. Całość fajnie się sprawdza z ryżem.

Kurczak po marokańsku

Ingredients
  

  • 1 kg podudzi pałek kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • 70 g zielonych oliwek drylowanych, ze słoiczka
  • 70 g czarnych oliwek
  • 100 g czarnej fasoli z puszki
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 2 kiszone cytryny
  • 3 łyżki pasty tagine

opcjonalnie – świeża kolendra (ok. pół szklanki listków)

    przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy (szczypta szafranu, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu)

      Instructions
       

      • W naczyniu tagine lub w dużej wysokiej patelni podgrzać oliwę, włożyć kurczaka i obsmażyć dokładnie z każdej strony.
      • Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i chwilę razem podsmażyć mieszając.
      • Wlać 1 szklankę wrzącej wody oraz przyprawy: zmielony pieprz, kurkumę, szafran, paprykę, kumin. Wszystko wymieszać i zagotować na większym ogniu.Dodac kiszoną cytrynę pokrojoną na ćwiartki.
      • Dodać połowę posiekanej natki i ewentualnie kolendry, wymieszać, przykryć, zmniejszyć nieco ogień i dusic przez 30 minut. W międzyczasie raz przewrócić mięso na drugą stronę.
      • Zdjąć pokrywę, dodać oliwki, fasolę i ciecierzycę. Dodac pastę tagine.
      • Gotować bez przykrycia przez ok. 10 – 15 minut aż sos trochę zgęstnieje a mięso będzie miękkie. Posypać resztą posiekanej natki i kolendry.
      • Podawać według uznania. U mnie ryż i salatka ( awokado, fasola szpargowa, zielony ogórek i truskawki plus sos vinegrette)

       

      Chicken drumstick in moroccan style

       

      • 1 kg of chicken drumsticks
      • 2 tablespoons of oil
      • 1 onion finely chopped
      • 2 cloves of garlic squeezed
      • 1/2 a small bunch of parsley chopped
      • 70 g green olives (stoned, from a jar)
      • 70 g of black olives
      • 100 g of black beans from a can
      • 100 g of canned chickpeas
      • 2 pickled lemons quarted
      • 3 tablespoons of tagine paste
      • optional – fresh coriander (about half a cup of leaves chopped)
      • spices: 1 teaspoon of turmeric (a pinch of saffron, 1 tablespoon of sweet pepper, 1/2 teaspoon of ground cumin)
      1. In a tagine dish or in a large skillet, heat the oil, put in the chicken and fry thoroughly from each side.
      2. Add chopped onions and crushed garlic. . Season with salt and pepper and fry together while stirring.
      3. Pour 1 cup of boiling water and spices: ground pepper, turmeric, saffron, peppers, cumin. Mix everything and bring to a boil. Add a pickled lemon cut into quarters.
      4. Add half of chopped parsley and coriander, mix, cover, slightly reduce the heat and simmer for 30 minutes. In the meantime, turn the meat over once.
      5. Remove the lid, add olives, beans and chickpeas.Add tagine paste.
      6. Cook uncovered for about 10 – 15 minutes until the sauce thickens a little and the meat is soft. Sprinkle with the rest of chopped parsley and coriander.

       

      Podziel się :

      Facebook
      Twitter
      WhatsApp

      Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube