Propozycja na trochę rozpusty śniadaniowej. Pyszne placuszki podawane z kwaskowym kremem śliwkowym, powidłami śliwkowymi i karmelizowanymi śliwkami. To śniadanie na pewno cię zaskoczy.
Placuszki ze śliwkowym kremem (plum curd) i karmelizowanymi śliwkami
Składniki
Na śliwkowy curd
- 10 żółtek
- 250 gram drobnego cukru
- 200 gram miękkiego masła
- 2 cytryny
- 700 gram śliwek
Na placuszki
- 110 g mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 25 g drobnego cukru do wypieków
- 1 roztrzepane jajko
- 150 ml mleka
Dodatkowo
- powidła śliwkowe
- karmelizowane śliwki
Instrukcje
Na śliwkowy curd
- Śliwki umyć. Przeciąć na pół i usunąć pestkę. Śliwki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru odrobine wody Gotować do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać. Zblendować na gładką masę.
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać śliwkowe puree.
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno- śliwkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .
Na placuszki
- Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Odstawić na 30 minut.
- Smażyć nieduże placuszki na lekko naoliwionej patelni, na średnim ogniu, aż na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza. Przewrócić i smażyć do złotego koloru.
- Placuszki podane ze śliwkowym kremem, powidłami śliwkowymi i karmelizowanymi śliwkami