Szukaj
Close this search box.

Placuszki ze śliwkowym kremem (plum curd) i karmelizowanymi śliwkami

Propozycja na trochę rozpusty śniadaniowej. Pyszne placuszki podawane z kwaskowym kremem śliwkowym, powidłami śliwkowymi i karmelizowanymi śliwkami. To śniadanie na pewno cię zaskoczy. 

Placuszki ze śliwkowym kremem (plum curd) i karmelizowanymi śliwkami

Składniki
  

Na śliwkowy curd

  • 10 żółtek
  • 250 gram drobnego cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 2 cytryny
  • 700 gram śliwek

Na placuszki

  • 110 g mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 roztrzepane jajko
  • 150 ml mleka

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe
  • karmelizowane śliwki

Instrukcje
 

Na śliwkowy curd

  • Śliwki umyć. Przeciąć na pół i usunąć pestkę. Śliwki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru odrobine wody Gotować do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać. Zblendować na gładką masę.
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać śliwkowe puree.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno- śliwkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

Na placuszki

  • Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Odstawić na 30 minut.
  • Smażyć nieduże placuszki na lekko naoliwionej patelni, na średnim ogniu, aż na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza. Przewrócić i smażyć do złotego koloru.
  • Placuszki podane ze śliwkowym kremem, powidłami śliwkowymi i karmelizowanymi śliwkami

 

P1014039.JPG

P1014027.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube