Placuszki z groszkiem podawane z dorszem, szparagami i ziołowym sosem. Idealny obiad dla tych, którzy mają ochotę na smacznie podana rybę. Sos jest tu ważnym elementem i podkreśla smak delikatnej ryby.
Placuszki z groszkiem
Składniki
Na placuszki
- 110 g mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- sól i pieprz
- 1 roztrzepane jajko
- 150 ml mleka
- 1/2 szklanka puree z zielonego groszku
Na dorsza
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- kilka gałązek koperku
Na sos do szparagów
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 50 ml bulionu warzywnego
- 1/2 cytryny sok
- 100 g masła klarowanego
- szczypta posiekanej drobno świeżej pietruszki
- szczypta posiekanego świeżego drobnego szczypioru
- sól majeranek , oregano, tymianek
- świeżo mielony pieprz
Dodatkowo
- pęczek ugotowanych szparagów
Instrukcje
Na placuszki
- Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Odstawić na 30 minut.
- Smażyć nieduże placuszki na lekko naoliwionej patelni, na średnim ogniu, aż na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza. Przewrócić i smażyć do złotego koloru.
Na dorsza
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Na wierzchu ułożyć gałązki koperku. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut
Na sos do szparagów
- W dużej misce umieścić jajko, dwa żółtka, sok z cytryny i bulion. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą, na szparagi. Uważać, żeby miska nie dotykała wody. Ubijać trzepaczką zawartość miski. Kiedy masa zacznie się podnosić i być puszysta, zdjąć z ognia i zacząć dodawać klarowane masło. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodać zioła i przyprawy.
- Placuszki podawać z dorszem i szparagami polanymi ziołowym sosem.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp