Placuszki warzywne podawane z piersią z kury to przyjemny pomysł na obiad, kiedy znudziło się Wam już mięso z ziemniakami czy kaszą. Placuszki z kalafiora, pietruszki, marchewki i selera naciowego to fajny dodatek do mięsa. Warzywa są dobrze przyprawione, co podnosi ich walory smakowe. Można je również podawać z jajkiem w koszulce lub same z pikantnymi sosami. U mnie dodatkowo sos śmietanowo -ziołowy.
Placuszki warzywne podawane z piersią z kury
Składniki
Na pierś z kurczaka
- 2 średnie piersi z kurczaka
- sól pieprz
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
Na placuszki warzywne
- 1 kalafior
- 2 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łodyga selera naciowego
- starty parmezan opcjonalnie
- 1 jajko
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku świeżego
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- szczypta kurkumy
- szczypta mielonego kminu
Instrukcje
Na pierś z kurczaka
- Piersi z kury umyć, osuszyć. Doprawić przyprawami. Natrzeć oliwą i sosem sojowym. Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 180 W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min, międzyczasie przewracając na drugą stronę.
Na placuszki warzywne
- Kalafiora pokroić na nierówne dwie części – większą cześć kalafiora ugotować do miękkości.
- Ugotowanego kalafiora zmiksować na papkę.
- Marchew, pietruszkę, mniejszą część kalafiora oraz selera naciowego zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać ze zmiksowanym kalafiorem. Odcisnąc nadmiar płynów na sicie. Doprawić do smaku. Dorzucić drobno posiekany szczypior. Dodac jajko i parmezan. Masę chwilę wyrobić by wszystkie składniki dobrze wymieszały się.
- Ufrmować placuszki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180st ok 45 min.
[:en]
Vegetable pancakes served with chicken breast are a nice idea for dinner when you get tired of meat. Pancakes with cauliflower, parsley, carrot and celery are a nice addition to meat. The vegetables are well seasoned, which increases their taste. They can also be served with poached eggs or alone with spicy sauces.
[:]