Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Jak dla mnie to obiad na wypasie 😉 bo ja uwielbiam wszystko, co jest robione z pyrków. Do placków aromatyczny sos pieczarkowy, bardzo maślany i gęsty z dodatkiem sporej ilości czosnku i koncentratu pomidorowego.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Składniki
Na placki ziemniaczane
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 cebuli
- 1 jajko
- sól
- olej roślinny do smażenia
Na pieczarki
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 g brązowych małych pieczarek
- 200 f dojrzałych pomidorków koktajlowych
- 100 ml słodkiej śmietanki do sosów
- tarty parmezan opcjonalnie
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta czerwonej papryki
Instrukcje
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach do większej miski. Zostawić je w misce bez mieszania, miskę delikatnie przechylić i odstawić tak na ok. 5 minut.
- Po tym czasie odlać sok z ziemniaków. Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli.
- Rozgrzać patelnię, wlać olej. Masę ziemniaczaną wymieszać. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
- Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
Na pieczarki
- Na dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu. Dodac czosnek i koncentrat pomidorowy i gotować przez 1 minutę. Dodać grzyby i podsmażyć z każdej strony. Następnie dodać pomidory aż zaczną pękać ok 5 minut.
- Dodać śmietanę i parmezan, doprawić solą, pieprzem i szczyptą czerwonej papryki, a następnie zagotować.