Mnie zawsze placki ziemniaczane od razu kojarzyły się z cukrem , którym się je obficie posypywało lub z kleksem śmietany i szczypiorkiem. Tym razem placki ziemniaczane podawane z ryba i sałatką z zielonych warzyw
Placki ziemniaczane z dorszem
Ingredients
Na placki ziemniaczane
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 cebuli
- 1 jajko
- sól
- olej roślinny do smażenia
Na sałatkę
- Zielona fasola szparagowa 100 gram
- Groszek zielony 100 gram
- groszek cukrowy 50
- Zielona fasola soi
- Koper
- szczypior
- Smetana opcjonalnie
- Majonez opcjonalnie
- Sol
- Pieprz
Instructions
Na placki ziemniaczane
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach do miski. Zostawić je w misce bez mieszania, miskę delikatnie przechylić i odstawić tak na ok. 10 – 15 minut.
- W międzyczasie odlać zbierający się sok, delikatnie przytrzymując ziemniaki, nadal ich nie mieszać. Na koniec docisnąć dłonią do miski i odlać jeszcze więcej soku. Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli.
- Na rozgrzana patelnie wlać olej. Masę ziemniaczaną wymieszać. Nakładać porcje masy na rozgrzany olej i rozprowadzać ją na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.Układać na papierowym ręczniku
Na sałatkę
- Zielona fasole szparagowa , groszek zielony i cukrowy ugotować do miękkości. Odcedzić . Ostudzić . Ugotowane warzywa połączyć z zielona fasola soi , przyprawić sola i pieprzem . Dodać majonez i śmietanę według własnego smaku . Wymieszać