Bardzo smaczna alternatywa dla placków ziemniaczanych . Cukinia łączona z dynią . Do tego podkręcające smak przyprawy imbir i kurkuma . Chrupkie i uzależniające
Placki z dyni i cukinii
Ingredients
- 2 szklanki startej na tarce dyni
- 1 szklanka startej na tarce cukinii
- 1 mała cebula
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypior
- do smażenia: olej roślinny
Instructions
- Na tarce zetrzeć obraną dynię, cukinię i cebulę. Dodać mąkę ziemniaczaną, przyprawy . Nie dodawać soli żeby placki były chrupiące po usmażeniu . Dodać jajko i wymieszać.
- Rozgrzać patelnię z dodatkiem tłuszczu i nakładać porcje warzyw . Smażyć placuszki na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i zrumienić. Układać na ręczniku papierowym żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu