Pizzerinki z karmelizowaną cebulą. Robiłam już pizzerinki w różnych wersjach. Tutaj mamy dodatek karmelizowanej, pysznej cebuli, ser pleśniowy oraz gruszki i orzechy. Razem świetna kombinacja smaków.
Pizzerinki z karmelizowaną cebulą
Składniki
Na ciasto do pizzerinek
- 4 szklanki mąki chlebowej
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Na karmelizowaną cebulę
- 200 g czerwonej cebuli 2 duże pokrojonej w plasterki
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki brązowego cukru użyłam ciemnego cukru muscavado
Dodatkowo
- 2 gruszki pokrojone w plastry
- kawałek sera plesniowego
- garść pokruszonych orzechów pekan
- sałata rukola lub inna
Instrukcje
Na ciasto do pizzerinek
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyciągnąć z miski, podzielić na 10 części. Za pomocą wałka lub rąk uformować placki
Na karmelizowaną cebulę
- Cebulę wrzucić na patelnię, posolić i smażyć przez 10 minut, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać ocet balsamiczny i doodac brązowy cukier, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 – 3 minuty.
Na pizzerinki
- Placuszki wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Posmarować karmelizowaną cebulą. Ułożyć plastry gruszek i posypać serem pleśniowym. Piec przez około 5 min – 10 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na koniec dodać jeszcze trochę sera, orzechy pekan i sałatę.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować pizzerinki