Szukaj
Close this search box.

Pizzerinki z karmelizowaną cebulą

Pizzerinki z karmelizowaną cebulą. Robiłam już pizzerinki w różnych wersjach. Tutaj mamy dodatek karmelizowanej, pysznej cebuli, ser pleśniowy oraz gruszki i orzechy. Razem świetna kombinacja smaków.

Pizzerinki z karmelizowaną cebulą

Ingredients
  

Na ciasto do pizzerinek

  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Na karmelizowaną cebulę

  • 200 g czerwonej cebuli 2 duże pokrojonej w plasterki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki brązowego cukru użyłam ciemnego cukru muscavado

Dodatkowo

  • 2 gruszki pokrojone w plastry
  • kawałek sera plesniowego
  • garść pokruszonych orzechów pekan
  • sałata rukola lub inna

Instructions
 

Na ciasto do pizzerinek

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, podzielić na 10 części. Za pomocą wałka lub rąk uformować placki

Na karmelizowaną cebulę

  • Cebulę wrzucić na patelnię, posolić i smażyć przez 10 minut, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać ocet balsamiczny i doodac brązowy cukier, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 – 3 minuty.

Na pizzerinki

  • Placuszki wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Posmarować karmelizowaną cebulą. Ułożyć plastry gruszek i posypać serem pleśniowym. Piec przez około 5 min – 10 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na koniec dodać jeszcze trochę sera, orzechy pekan i sałatę.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować pizzerinki

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube