Pizza z sosem dyniowym i łososiem. Nie wiem, czy ktoś już taki sos na pizzę stosował, bo nie sprawdzałam. Jak znam życie, to pewnie takie połączenie już istnieje, bo czasem mam wrażenie, że wszystko już wymyślono. Niemniej nie szukałam, nie patrzyłam, tylko tak sobie wymyśliłam. Jak sobie wymyśliłam, tak też postanowiłam zrobić. I oto mamy pizzę z kremowym sosem dyniowym, papryką, charakternym kozim serem i wędzonym łososiem.
Pizza z sosem dyniowym i łososiem
Składniki
Na ciasto do pizzy
- 4 szklanki mąki chlebowej
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa
Na paprykę
- 2 czerwone papryki pokrojone w paski
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta suszonego tymianku
- sól pieprz
Na sos do pizzy
- 1/4 puszki dyniowego puree
- 1 łyżka mascarpone
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- Do smaku: kmin rzymski suszona kolendra, kurkuma, słodka papryk, cynamon, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Dodatkowo
- 200 g sera koziego w roladce
- 120 g łososia wędzonego
- mix sałat
Instrukcje
Na paprykę
- Rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażyć.Wlać ocet balsamiczny, dorzucić paprykę, cukier i tymianek. Dusić paprykę na małym ogniu, mieszając aż zmięknie ( ok 10 min )
Na sos do pizzy
- W małym rondelku podgrzać dyniowe puree, dodać łyżkę mascarpone, dodać przyprawy i dobrze wymieszać
Na ciasto do pizzy
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyciągnąć z miski, podzielić na dwie części. Za pomocą wałka lub rąk uformować dwa placki.
Na pizzę
- Placki pizzy posmarować dyniowym sosem. Na wierzchu rozłożyć karmelizowaną paprykę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240C na ok 20 min. Po wyjęciu ułożyć plasterki koziego sera, plastry wędzonego łososia i sałatę.
Pizza with pumpkin sauce and salmon.
For pizza dough
- 4 glasses of bread flour
- 1.5 glasses of water
- 1 teaspoon of instant yeast or 50 g of fresh yeast
- 1 teaspoon of salt
- 1 teaspoon of sugar
- oil
For peppers
- 2 red peppers cut into strips
- 2 tablespoons of oil
- 1 teaspoon of balsamic vinegar
- 1 clove of garlic pressed through the press
- 1/2 teaspoon of brown sugar
- a pinch of dried thyme
- salt pepper
For pizza sauce
- 1/4 pumpkin canned puree
- 1 tbsp mascarpone
- 1 clove of garlic crushed
- To taste: cumin, dried coriander, turmeric, sweet peppers, cinnamon, nutmeg, salt, pepper
Additionally
- 200 g goat cheese in a roll
- 120 g smoked salmon
- salad mix
For pizza dough
- Mix all the ingredients, knead to form a flexible dough. Put it into a bowl and cloth. Leave to rise for about 60 minutes. It should double its volume.
- Pull out of the bowl, divide into two parts. Using a roller or hands, form two pieces.
For peppers
- Heat oil, add garlic and fry. Add balsamic vinegar, add strips of peppers, sugar and thyme. Cook the peppers on low heat, stirring until it softens (about 10 minutes)
- For pizza sauce
- In a small saucepan, heat the pumpkin puree, add mascarpone, and spices. Mix well
For pizza
- Spread pizza dough with pumpkin sauce. Spread the caramelized pepper on top. Put in the oven preheated to 240C for about 20 minutes. After removing, arrange slices of goat cheese, slices of smoked salmon and lettuce.