Szukaj
Close this search box.

Pizza z oliwkami, szynką parmeńską i rukolą/Pizza with olives, Parma ham and rocket salad

Pizza z oliwkami, szynką parmeńską i rukolą. Taka domowa pizza to jest petarda. Z własnej roboty sosem z koktajlowych pomidorków. Dobrze wypieczona, pyszna i uzależniająca.

Pizza z oliwkami, szynką parmeńską i rukolą

Ingredients
  

Na ciasto do pizzy ( ilość na dwie pizze )

  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa

Na sos do pizzy

  • 400 g świeżych dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • oliwa
  • po szczypcie soli pieprzu oraz cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo

  • 2 kulki sera mozzarella
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej pokrojonej na paski
  • 2 duże garści rukoli
  • garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • ser parmezan płatki

Instructions
 

Na ciasto do pizzy

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, podzielić na dwie części. Za pomocą wałka lub rąk uformować dwa placki.

Na sos do pizzy

  • Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. na koniec zblendować na gładką masę

Na pizzę

  • 30 min przed pieczeniem pizzy ustawić piekarnik na najwyższą temperaturę( 260-270 stopni ) Placki pizzy posmarować sosem. Ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę i posypać oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i piec ok 10-15 min. Po wyjęciu dodać szynkę parmeńską, rukolę i parmezan

 

 

 

Pizza with olives, Parma ham and rocket salad

 

For pizza dough

  • 4 glasses of bread flour
  • 1.5 glasses of water
  • 1 teaspoon of instant yeast or 50 g of fresh yeast
  • 1 teaspoon of salt
  • 1 teaspoon of sugar
  • oil

For pizza sauce

  • 400 g of fresh, ripe vine tomatoes peeled, with seed sockets removed
  • 1 small onion diced
  • 2 cloves of garlic squeezed through the press
  • oil
  • after a pinch of salt, pepper and sugar
  • 1 teaspoon of Provencal herbs

Additionally

  • 2 balls of mozzarella cheese
  • 10 slices of Parma ham cut into strips
  • 2 large handfuls of rocket salad
  • a handful of black olives sliced
  • Parmesan cheese shaves

For pizza dough

  1. Mix all the ingredients, knead to form a flexible dough. Put it into a bowl and cloth. Leave to rise for about 60 minutes. It should double its volume.
  2. Pull out of the bowl, divide into two parts. Using a roller or hands, form two pieces.

For pizza sauce

  1. Pour boiling water over tomatoes and remove the skin. Cut into smaller pieces. Heat oil and saute onion in a deep frying pan. Add the garlic and fry together for about 1 minute. Add tomatoes and season to taste. Simmer for about 20 minutes until the water evaporates and the sauce thickens. Finally, blend to a smooth sauce

For pizza

  1. 30 minutes before baking pizza, set the oven to the highest temperature (260-270 degreeSpread pizza dough with tomato sauce. Place the sliced ​​mozzarella and sprinkle with olives. Put in the preheated oven on the lowest shelf and bake about 10-15 minutes. After removing, add Parma ham, rocket salad and Parmesan cheese.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube