Pizza z oliwkami, szynką parmeńską i rukolą. Taka domowa pizza to jest petarda. Z własnej roboty sosem z koktajlowych pomidorków. Dobrze wypieczona, pyszna i uzależniająca.
Pizza z oliwkami, szynką parmeńską i rukolą
Ingredients
Na ciasto do pizzy ( ilość na dwie pizze )
- 4 szklanki mąki chlebowej
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa
Na sos do pizzy
- 400 g świeżych dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- oliwa
- po szczypcie soli pieprzu oraz cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo
- 2 kulki sera mozzarella
- 10 plastrów szynki parmeńskiej pokrojonej na paski
- 2 duże garści rukoli
- garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- ser parmezan płatki
Instructions
Na ciasto do pizzy
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyciągnąć z miski, podzielić na dwie części. Za pomocą wałka lub rąk uformować dwa placki.
Na sos do pizzy
- Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. na koniec zblendować na gładką masę
Na pizzę
- 30 min przed pieczeniem pizzy ustawić piekarnik na najwyższą temperaturę( 260-270 stopni ) Placki pizzy posmarować sosem. Ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę i posypać oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i piec ok 10-15 min. Po wyjęciu dodać szynkę parmeńską, rukolę i parmezan
Pizza with olives, Parma ham and rocket salad
For pizza dough
- 4 glasses of bread flour
- 1.5 glasses of water
- 1 teaspoon of instant yeast or 50 g of fresh yeast
- 1 teaspoon of salt
- 1 teaspoon of sugar
- oil
For pizza sauce
- 400 g of fresh, ripe vine tomatoes peeled, with seed sockets removed
- 1 small onion diced
- 2 cloves of garlic squeezed through the press
- oil
- after a pinch of salt, pepper and sugar
- 1 teaspoon of Provencal herbs
Additionally
- 2 balls of mozzarella cheese
- 10 slices of Parma ham cut into strips
- 2 large handfuls of rocket salad
- a handful of black olives sliced
- Parmesan cheese shaves
For pizza dough
- Mix all the ingredients, knead to form a flexible dough. Put it into a bowl and cloth. Leave to rise for about 60 minutes. It should double its volume.
- Pull out of the bowl, divide into two parts. Using a roller or hands, form two pieces.
For pizza sauce
- Pour boiling water over tomatoes and remove the skin. Cut into smaller pieces. Heat oil and saute onion in a deep frying pan. Add the garlic and fry together for about 1 minute. Add tomatoes and season to taste. Simmer for about 20 minutes until the water evaporates and the sauce thickens. Finally, blend to a smooth sauce
For pizza
- 30 minutes before baking pizza, set the oven to the highest temperature (260-270 degreeSpread pizza dough with tomato sauce. Place the sliced mozzarella and sprinkle with olives. Put in the preheated oven on the lowest shelf and bake about 10-15 minutes. After removing, add Parma ham, rocket salad and Parmesan cheese.