Piwne pączki. Za rogiem tłusty czwartek. Aby tradycji stało się zadość powinny pojawić się pączki. Niestety ja, z ciastem drożdżowym jestem na bakier i jakoś niespecjalnie nam po drodze. W angielskich warunkach muszę się zawsze nakombinować jak zapewnić ciastu optymalne warunki ( ciepło i sucho ). Zaciekawił mnie przepis na pączki na jednym z blogów kulinarnych z dodatkiem piwa. Nie nastawiałam się specjalnie, że coś mi wyjdzie ale spotkała mnie miła niespodzianka. Ja swoje ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Pączki wyszły smaczne i niepotrzebnie się bałam.
Piwne pączki
Składniki
Na pączki
- Składniki na około 20 sztuk:
- 550 g mąki pszennej plus mąka potrzebna do podsypywania
- 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- 200 ml piwa w temperaturze pokojowej
- 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 70 drobnego cukru do wypieków
- duża szczypta soli
- 80 g masła roztopionego i przestudzonego
Do smażenia:
- olej rzepakowy smalec lub olej kokosowy, około 1,5 litra
- Na cukier cynamonowy
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cynamonu
Instrukcje
Na pączki
- Przesianą mąkę pszenną , wymieszać z suchymi drożdżami( Jeśli robimy ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, który w tym przypadku zrobić z użyciem piwa)
- Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie i miękkie .Starać się nie dosypywać mąki, choc ciasto będzie lepiące. Wyrobione ciasto uformować w kulę. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
- Po pływie tego czasu wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, i dwoma szklankami, większą i mniejszą wykrawać pączki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i ponownie wycinać kształty. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 – 40 minut w zależności od temperatury otoczenia; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
- Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Gorące pączki od razu obtaczać w cynamonowym cukrze i odkładać na tacę z wyłożoną wcześniej bibułką.
Na cukier cynamonowy
- Wymieszać składniki na talerzyku
Metoda dla maszynistów
- Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.