Szukaj
Close this search box.

Pączki z ananasowym kremem/Pineapple curd donuts

Pączki z ananasowym kremem. Puszyste pączki na piwie z dodatkiem obłędnego kremu ananasowego. Krem jest słodki ale i lekko kwaskowy, co świetnie się sprawdza przy pączkach. Niebo w gębie.

Pączki z ananasowym kremem

Składniki
  

Ananasowy krem

  • 10 żółtek
  • 250 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 cytryny sok
  • 800 g ananasa z puszki zblendowanego

Na pączki

  • Składniki na około 20 sztuk pączków :
  • 550 g mąki pszennej plus mąka potrzebna do podsypywania
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 200 ml piwa w temperaturze pokojowej
  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 70 drobnego cukru do wypieków
  • duża szczypta soli
  • 80 g masła roztopionego i przestudzonego

Do smażenia:

  • olej rzepakowy smalec lub olej kokosowy, około 1,5 litra

Instrukcje
 

Na ananasowy krem

  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać zblendowanego ananasa.
  • W garnku podgrzać wodę. Na garnku postawić masę jajeczno ananasową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.

Na pączki

  • Przesianą mąkę pszenną , wymieszać z suchymi drożdżami( Jeśli robimy ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, który w tym przypadku zrobić z użyciem piwa)
  • Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie i miękkie .Starać się nie dosypywać mąki, choć ciasto będzie lepiące. Wyrobione ciasto uformować w kulę. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po pływie tego czasu wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, szklanką pączki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i ponownie wycinać kształty. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 – 40 minut w zależności od temperatury otoczenia; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
  • Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Gorące pączki odkładać na tacę z wyłożoną wcześniej bibułką. Przestudzone nadziewać ananasowym kremem

Metoda dla maszynistów

  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.

 

 

Pineapple curd donuts

 

Pineapple curd

  • 10 egg yolks
  • 250 g of caster sugar
  • 200 g of soft butter
  • 2 lemons juice
  • 800 g canned pineapple blended

For donuts

  • 550 g of plain flour, some needed for dusting
  • 14 g dry yeast
  • 200 ml of beer, at room temperature
  • 50 ml of whipping cream 30%
  • 2 eggs
  • 2 egg yolks
  • 70 g caster sugar
  • a large pinch of salt
  • 80 g of butter, melted and cooled
  • vegetable oil for frying

Pineapple curd

  1. Put the pineapple puree into a heatproof bowl. Set the bowl over a pan of gently simmering water, making sure the water is not touching the bottom of the bowl.
  2. Add the butter and sugar to the pan and heat gently on the lowest setting until they have both dissolved.
  3. Lightly whisk the egg yolks and stir them into the pineapple mixture. Whisk until all of the ingredients are well combined, then leave to cook for 30 min, stirring every now and again, until the mixture is creamy and thick enough to coat the back of a spoon.
  4. Remove the curd from the hob and set aside to cool, stirring occasionally as it cools. Once cooled, spoon the curd into sterilized jars and seal. Keep in the fridge until ready to use.

For donuts

  1. Pour the beer, sugar and yeast into a standing mixer bowl. Let it stand until yeast starts to foam for about 10 minutes. Attach a dough hook to the standing mixer while yeast is activating. In a medium mixing bowl, mix together the flour and the salt. Add flour mixture, butter, eggs and egg yolks to the yeast mixture. Then add whipping cream and beat on medium speed until it comes together and forms a dough. That should take you about 3-5 minutes. Cover the bowl and and allow the dough to rise in a warm place for 1 hour.
  2. Spray a sheet of a baking paper with non-stick cooking spray and set aside. Transfer the dough to a lightly floured work surface and roll out to a 1 cm thickness. Using a donut cutter (you can also use a glass or a biscuit cutter to cut out your doughnuts), cut out the donuts and transfer them on the prepared baking paper and keep them apart. Let them stand in a warm place until they almost double in size; this should take about 25-40 minutes.
  3. Using a deep fat fryer or a saucepan, heat oil to175ºC . Work in batches if you need to and fry the donuts until lightly golden brown, about 1 minute per side. Transfer to a paper towel and let cool for 10 minutes.
  4. Using the handle of a wooden spoon, make a hole in each of the doughnuts. Fill the piping bag with the pineapple curd. Squeeze enough into each doughnut to fill the hole.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube