Ciasto ananasowe. To jest jedno z tych ciast, które bardzo lubię piec i jeść. Szybkie i nieskomplikowane w wykonaniu. Niedrogie. Do tej całej listy zalet można dodać, że zawsze się udaje. Jest puszyste i bardzo wilgotne. Kwaskowy ananas fajnie przełamuję słodycz ciasta.
Ciasto ananasowe
Ingredients
- 3 jajka
- 250 gr cukru
- 250 ml kwasnej śmietany
- 1/2 szkl oleju
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej w zastępstwie można użyć budyniu
- 600 gr ananasa odsączonego z puszki
Dodatkowo
- lukier lub cukier puder
Instructions
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
- Ananasa dobrze odsączyć na sitku i osuszyć papierowym ręcznikiem. Część ananasa pokroić w kostkę, część zostawić żeby ułożyc plastry na wierzchu.Pokrojonego w cząstki ananasa obtoczyć w mące.
- Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać ciasto. Cząstki pokrojonego ananasa wcisnąć w ciasto. Plastry ułożyć na wierzchu. Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 Wystudzone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem
Pineapple cake
- 3 eggs
- 250 gr of sugar
- 250 ml of sour cream
- 1/2 glass of oil
- 2 cups of all purpose flour
- 2 teaspoons of baking powder
- juice of 1 lemon
- 1/2 tablespoon of potato flour (can be used powdered custard)
- 600 gr of pineapple from the can
- Whisk eggs with sugar for fluffy mass. Add sour cream and oil. By using an electric mixer combine the ingredients. Add flour and baking powder in four parts. In the end, add lemon juice.
- Carefully drain the pineapple on a strainer and dry with a paper towel. Part of the pineapple cut into cubes, leave part to put the slices on top. Mix the cubed pineapples with potato flour.
- Pour out half the batter into the springform pan with a diameter of about 24 cm. Add pineapple cubes. Pour the rest of the batter on the top of cherries, align. Place the rest of the pineapple on top and lightly press into the batter. Bake for about 45-60 min in the oven preheated to 180 Garnish with powdered or icing sugar.