Szukaj
Close this search box.

Pikantny kurczak z pieczarkami

Pikantny kurczak z pieczarkami. Danie robiłam na szybko, bo miałam wyjazd i chciałam mieć coś jednogarnkowego, co można zapakować w samochód, przewieźć a potem odgrzać już na wyjeździe. Najważniejsze było, żeby było smacznie, łatwo dało sie podgrzać i żeby można sie było najeść. Króliś ( doświadczalny ) tak był podjarany wyjazdem, że wszamał wszystko z promiennym uśmiechem na ustach i okrzykiem, że ten obiad wybitnie się udał. Obawiam się, że długa podróż mu zaszkodziła, albo biedactwo było tak zmęczone, że bredził w amoku. Obiad same plusy, łatwy w przygotowaniu i smaczniusi.

Filmik jak przygotowac kurczaka https://www.youtube.com/watch?v=oHpWh-d7sSg

Składniki:

  • 7 pałek z kurczaka
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 5 plasterków masła

Na masę do smarowania

  • 2 łyżka pasty tagine
  • 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów
  • 1/ 2 tubki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mixu (słodka papryka , wedzona papryka, kurkuma, granulowany czosnek)
  • 1 łyzka mixu (majeranek, tymianke, oregano)
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  1. W miseczce połączyć wszystkie składniki pasty do smarowania mięsa. Masą dokładnie natrzeć pałki z kurczaka. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie na wierzch wysypać pieczarki i obłożyć pieczarkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut.

 

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube