Pikantny kurczak z pieczarkami. Danie robiłam na szybko, bo miałam wyjazd i chciałam mieć coś jednogarnkowego, co można zapakować w samochód, przewieźć a potem odgrzać już na wyjeździe. Najważniejsze było, żeby było smacznie, łatwo dało sie podgrzać i żeby można sie było najeść. Króliś ( doświadczalny ) tak był podjarany wyjazdem, że wszamał wszystko z promiennym uśmiechem na ustach i okrzykiem, że ten obiad wybitnie się udał. Obawiam się, że długa podróż mu zaszkodziła, albo biedactwo było tak zmęczone, że bredził w amoku. Obiad same plusy, łatwy w przygotowaniu i smaczniusi.
Filmik jak przygotowac kurczaka https://www.youtube.com/watch?v=oHpWh-d7sSg
Składniki:
- 7 pałek z kurczaka
- 300 g brązowych pieczarek
- 5 plasterków masła
Na masę do smarowania
- 2 łyżka pasty tagine
- 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów
- 1/ 2 tubki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mixu (słodka papryka , wedzona papryka, kurkuma, granulowany czosnek)
- 1 łyzka mixu (majeranek, tymianke, oregano)
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- W miseczce połączyć wszystkie składniki pasty do smarowania mięsa. Masą dokładnie natrzeć pałki z kurczaka. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie na wierzch wysypać pieczarki i obłożyć pieczarkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut.


