Pijane drożdżówki. Drożdźówki idealne dla Królisia ( doświadczalnego ). Króliś to łasuch, więc takie drożdżówki z serem i polewą czekoladową z dodatkiem śliwek moczonych w rumie to podwójna przyjemność. Jeśli Króliś zawraca Wam gitarę i jest wyjatkowo namolny musicie koniecznie go napchac dużą ilością drożdzówek lub samej polewy. Będziecie mieć wtedy gwarancję, że zmęczony po pracy i zamroczony rumem szybko zaśnie i będzie błogi spokój a Wy bedziecie mogli włączyć swój ulubiony film, bez konieczności bicia się z Królisiem o pilota do telewizora. Istnieje tylko ryzyko, że film będzie Wam zakłocać chrapanie Królsia. Wtedy zwijacie jakaś skarpetkę wisząca na suszarce w kulkę i wpychacie w otwór gebowy, zeby nieznośne dźwieki ustały
Pijane drożdżówki
Składniki
Na ciasto drożdzowe
- 550 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
- 75 g cukru
- 2 duże jajka
- 250 g mleka
- pół łyżeczki soli
- 75 g masła roztopionego
Na masę serową:
- 1/4 szkl cukru
- 1 żółtko
- 400 g zmielonego twarogu
- 2 łyżki budyniowego proszku
Na śliwki w czekoladzie
- 3 garści suszonych śliwek moczonych nocą w rumie
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1/4 szkl rumu
Instrukcje
Na ciasto drożdzowe
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Coiasto wyrabiac do momemntu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 12 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po upływie tego czasu szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego nadzienia serowego. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
- Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przed podaniem wyłożyć śliwki w czekoladzie
Na masę serową
- Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać
Na śliwki w czekoladzie
- Wszystkie składniki umieścić w rondelku i na małym ogniu połączyc do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Mieszać, żeby nie przypalić. Połączyć ze śliwkami odsączonymi z rumu. Można do polewy dodać odrobinę rumu z moczenia śliwek.