Piersi ala ciacciatore
Ingredients
- łyżka oliwy
- cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki szałwii
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 piersi kurczaka bez skóry
- sól pieprz
- 150 ml białego wytrawnego wina
- puszka 40 dag pomidorów bez skóry, w naturalnym sosie
- 1 łyżka pasty tagine
- suszone pomidory
- 1 czerwona papryka
- zielona fasola soi
- kiszona cytryna
- 25 dag pieczarek
- garść czarnych oliwek bez pestek
- garść oliwek kalamata
- mała garść posiekanych liści natki pietruszki
Instructions
- Oliwę rozgrzać w dużej, nieprzywierającej patelni. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać, Wrzucić na patelnię, dodać szałwię i rozmaryn, smażyć przez 3–4 min. Na tym ułożyć piersi kurczaka. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć przez 5 min na średnim ogniu, obracając raz, aż mięso zacznie się rumienić z obu stron, a cebula skarmelizuje się na dnie patelni. Wyjąć kurczaka i odstawić w ciepłe miejsce. Zwiększyć ogień, do wytworzonego sosu wlać wino i przez 2 min odparowywać płyn. Zmniejszyć ogień, wrzucić pomidory z puszki, suszone pomidory, pastę tagine i kiszoną cytrynę. Dorzucić pieczarki, paprykę pokrojoną w paski. Wlać 4 łyżki wody do pustej puszki po pomidorach, wypłukać cały smak i wlać do garnka. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 15–20 min, aż sos zgęstnieje i lekko się zredukuje. Przyprawić do smaku. Następnie włożyć do garnka podsmażone piersi kurczaka i gotować bez przykrycia ok. 15 min. Pod koniec dodać oliwki i zieloną fasolę soi.