Pierś z kury ze szpinakiem i karmelizowana gruszką . Szpinak podany w taki sposób nawet mnie zasmakował, choć nie jest moim ulubionym warzywem. Szpinak duszony z wyrazistym serem pleśniowym i podawanym z aromatyczna piersią z kurczaka. Wszystko w towarzystwie słodkawej, karmelizowanej gruszki i orzechów pekan.
Pierś z kury ze szpinakiem i karmelizowana gruszką
Ingredients
Na szpinak
- 500 gramów świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 100 gramów sera pleśniowego
- masło
Na pierś z kurczaka :
- 2 piersi z kurczaka
- Sól i pieprz
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sos sojowego jasnego
Na karmelizowaną gruszkę
- 1 duża twarda gruszka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki chili
- ¼ łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka masła
- garść orzechów pecan
Instructions
Na szpinak
- Świeży szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni rozpuścić dużą łyżkę masła. Dodac czosnek. Jak już czosnek lekko się zeszkli wrzucić odciśnięty z wody szpinak. Mieszac drewnianą łyżką do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec odparowywania dorzucić ser pleśniowy, im intensywniejszy smak, tym lepiej. Mieszać kilka minut. Ser powinien rozpuścić się i połączyć ze szpinakiem tworząc coś w rodzaju sosu. Nie dopuścić do przywierania szpinaku do patelni.
Na pierś z kurczaka :
- Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
- Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę
Na karmelizowaną gruszkę
- Gruszkę pokroić wzdłuż na sześć części. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, syrop klonowy i przyprawy. Wymieszać. Na rozpuszczonym cukrze ułożyć kawałki gruszki i smażyć z każdej strony po 2 minuty.
- Wyciągnąć gruszkę. Do karmelu który zostanie na patelni dodać orzechy i smażyć około minuty.
- Piers z kury podawać ze szpinakiem i karmelizowaną gruszką
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp