Pierś z kury z puree z białej fasoli to pomysł na taki zdrowszy obiad. Pieś z kury w marynacie z sosu sojowego i przypraw z dodatkiem zielonego, domowego pesto z prażonymi orzechami laskowymi oraz puree z białej fasoli cannelini z dodatkiem pasty sezamowej tahini. Zdrowo i przede wszystkim smacznie.
Pierś z kury z puree z białej fasoli
Składniki
Na zielone pesto
- 2 szkl świeżej bazylii
- 1 szkl świeżej kolendry
- 200 ml oliwy
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 30 g pistacji
- 50 g prażonych orzechów laskowych
Na puree z fasoli
- 2 puszki fasoli cannelini 480 gram po odlaniu wody
- 2 łyżki pasty tahini
- ziołowa sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- sok z 1 cytryny
Na pierś z kurczaka
- 2 piersi z kurczaka
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól i pieprz
Instrukcje
Na zielone pesto
- Bazylię i kolendrę opłukać pod bieżącą woda. Odsączyć na durszlaku . Liście bazylii, kolendrę , pistacje oraz czosnek wrzucić do blendera i miksować na małych obrotach. Gdy zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę. Całość doprawić sola . Dodać starty parmezan. Na końcu na suchej patelni uprażyć orzechy laskowe. Wystudzone orzechy pokruszyć i połączyć z pesto.
Na puree z fasoli
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przed podaniem podgrzać
Na pierś z kurczaka
- Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
- Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę.
- Pierś podawać z zielonym pesto pastą z białej fasoli i gotowanymi szparagami.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp