Pierś z kury nadziewana dynią i serem feta. Pierś bardzo dobrze smakuje z dynią. Ser feta zaostrza smak delikatnej dyni. Całość podana z kremowym dyniowym sosem, wzbogaconym imbirem i gałka muszkatołową. Do tego sałatka z bobu.
Pierś z kury nadziewana dynią i serem feta
Ingredients
Na pierś z kurczaka
- 2 piersi z kurczaka
- 100 gr sera feta
- plastry dyni
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- imbir
- kolendra
- kmin rzymski
- galka muszkatołowa
Sos dyniowy
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 400 g domowego puree z dyni
- 250 g sera ricotta
- szczypta cynamonu mielonego imbiru, zmielonej gałki muszkatołowej, startych goździków, startego ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Instructions
Na pierś z kurczaka
- Piersi umyć i przekroić , żeby otrzymać płat mięsa, który można rozłożyć na płasko. Posypać z obu stron przyprawami. Na mięsie ułożyć plastry dyni i fetę. Zwinąć w roladkę. Każdą pierś owinąć w 4 plastry szynki parmeńskiej . Piersi owinięte w szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min
Sos dyniowy
- Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać puree z dyni, sol, pieprz i pozostałe przyprawy. Do puree z dyni dodać serek ricotta. Podgrzać i całość zblendować na gładką masę.
- Pierś podawać z sosem dyniowym i dowolnymi dodatkami. U mnie pieczone ziemniaki i sałatka z bobem.