Szukaj
Close this search box.

Pierś z kurczaka z sałatką ziemniaczaną/Chicken breast with potato salad

Pierś z kurczaka z sałatką ziemniaczaną. Prosty i smaczny obiad. Szybki do zrobienia. Sałatka ziemniaczana z bobem, groszkiem, czarnymi oliwkami, ogórkiem i selerem naciowym wymieszana z kwaśną śmietaną.

Pierś z kurczaka z sałatką ziemniaczaną

Składniki
  

Na pierś z kurczaka

  • 2 Piersi z kurczaka
  • Sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

Na sałatkę

  • 500 g młodych ziemniaków ugotowanych i pokrojonych w grubszą kostkę
  • 100 g ugotowanego mrożonego groszku
  • 100 g ugotowanego i obranego bobu
  • 1/2 ogórka pokrojonego w grubszą kostkę
  • 1 awokado pokrojone w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • garść pokrojonych w plasterkach czarnych oliwek
  • garść pokrojonego szczypioru
  • garść pokrojonego drobno koperku
  • garść pokrojonej drobno natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana kwaśna 18% do smaku

Instrukcje
 

Na pierś z kurczaka :

  • Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami. Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
  • Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę

Na sałatkę

  • Wszystkie składniki umieścić w misce. Dodać śmietanę według swoich upodobań i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem

 

Chicken breast with potato salad.

 

For chicken breast

  • 2 Chicken breasts
  • Salt and pepper
  • 1/2 teaspoon of hot pepper powder
  • 1 teaspoon of sweet pepper powder
  • 1 teaspoon of dried rosemary
  • 1 tablespoon of oil
  • 2 tablespoons of soy sauce

For a salad

  • 500 g of baby potatoes, boiled and cut into a thicker cube
  • 100 g of cooked frozen peas
  • 100 g boiled and peeled broad bean
  • 1/2 cucumber cut into a thicker cube
  • 1 avocado diced
  • 1 stalk of celery cut into cubes
  • a handful of sliced black olives
  • a handful of sliced chives
  • a handful of finely chopped dill
  • a handful of chopped parsley
  • salt and pepper to taste
  • sour cream to taste

For the chicken breast

  1. Wash the chicken breasts and dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
  2. Heat the oven to 180 ° In a casserole dish, put the fillets together with the marinade and bake for about 25 minutes, turning them halfway

For a salad

  1. Put all the ingredients in the bowl. Add the cream according to your preferences and mix gently. Season to taste with salt and pepper

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube