Pierś z kurczaka z sałatką ziemniaczaną. Prosty i smaczny obiad. Szybki do zrobienia. Sałatka ziemniaczana z bobem, groszkiem, czarnymi oliwkami, ogórkiem i selerem naciowym wymieszana z kwaśną śmietaną.
Pierś z kurczaka z sałatką ziemniaczaną
Składniki
Na pierś z kurczaka
- 2 Piersi z kurczaka
- Sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
Na sałatkę
- 500 g młodych ziemniaków ugotowanych i pokrojonych w grubszą kostkę
- 100 g ugotowanego mrożonego groszku
- 100 g ugotowanego i obranego bobu
- 1/2 ogórka pokrojonego w grubszą kostkę
- 1 awokado pokrojone w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w kostkę
- garść pokrojonych w plasterkach czarnych oliwek
- garść pokrojonego szczypioru
- garść pokrojonego drobno koperku
- garść pokrojonej drobno natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- śmietana kwaśna 18% do smaku
Instrukcje
Na pierś z kurczaka :
- Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami. Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
- Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę
Na sałatkę
- Wszystkie składniki umieścić w misce. Dodać śmietanę według swoich upodobań i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Chicken breast with potato salad.
For chicken breast
- 2 Chicken breasts
- Salt and pepper
- 1/2 teaspoon of hot pepper powder
- 1 teaspoon of sweet pepper powder
- 1 teaspoon of dried rosemary
- 1 tablespoon of oil
- 2 tablespoons of soy sauce
For a salad
- 500 g of baby potatoes, boiled and cut into a thicker cube
- 100 g of cooked frozen peas
- 100 g boiled and peeled broad bean
- 1/2 cucumber cut into a thicker cube
- 1 avocado diced
- 1 stalk of celery cut into cubes
- a handful of sliced black olives
- a handful of sliced chives
- a handful of finely chopped dill
- a handful of chopped parsley
- salt and pepper to taste
- sour cream to taste
For the chicken breast
- Wash the chicken breasts and dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
- Heat the oven to 180 ° In a casserole dish, put the fillets together with the marinade and bake for about 25 minutes, turning them halfway
For a salad
- Put all the ingredients in the bowl. Add the cream according to your preferences and mix gently. Season to taste with salt and pepper