Króliś (doświadczalny) poleca: pierś z kurczaka w sosie pomidorowym
🍅Pierś natarta marynatą, a potem duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem czarnej ciecierzycy. Konefka myślała, że kupuje czarną fasolę, ale że już posunięta (przez wiek, nie przez Królisia zbereźnicy!) to przyślepawa i dopiero w domu się gupia skapowała, że przywlekła do domu nie to, co zamierzała kupić. No żeż szlag… Ale w sumie potem pomyślała, ze jeden uj to czarne i to czarne, w wyglądzie podobne więc się nada.
🍅Kurczak wyszedł najlepsiejszy jaki Konefka ostatnio jadła. Mega aromatyczny i zajefajny sos… taki paluszki lizać. Taki dobry, że Konefka zapomniała o bożym świecie i ogłuchła na wszelkie pretensje Królika, że to coś na talerzu wygląda mu na mięsko. Króliś został uciszony mlaskaniem Konefki (o boru kolczasty jakie to dobre) i to mlaskanie zagłuszyło wszelkie inne dżwięki wydobywające się z Królisiowej paszczy.
🍅Króliś jeszcze coś tam próbował protestować – ale już słabszym głosem. Konefka za to uraczyła go TYM spojrzeniem z serii „bez kija nie podchodź, a i z kijem też się nie waż” i Króliś się wreszcie zamknął. Świetnym pomysłem było podanie tak przygotowanego kurczaka z plackami tortilli posmarowanej kremowym serkiem i pacniętej domowej roboty pesto z czosnku niedżwiedziego. Tu nawet Króliś oniemiał z zachwytu, mimo , że mięsko (NARESZCIE!!!)

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym
Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 3
Ingredients
- 3 piersi z kurczaka
Na pastę do smarowania mięsa
- 1 łyżka mix przypraw 1/2 łyżeczki papryka wędzona, 1/2 łyżeczki słodka papryka, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ,1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki pasty tagine
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Na sos
- 450 ml passaty
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki pasty tagine
- 1 łyżka mixu przypraw
- 1 szkl wody
dodatkowo
- 2 łyzki oleju
- 1 puszka czarnej ciecierzycy odsączonej z wody
Instructions
- Składniki marynaty dobrze wymieszać w miseczce i pastą nasmarować piersi z kurczaka. Odstawić na 30 minut.
- W szklanym dzbanku lub misce połączyć składniki sosu
- Na patelnię wlać olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pierś z kury i obsmażyć z obu stron. Podsmażoną pierś z kurczaka ściągnąć z patelni. Usunąć tłuszcz. Na patelni ponownie umieścić mięso i zalać sosem pomidorowym. Dusić około 40 minut. Po tym czasie dodać odsączoną, czarną ciecierzycę. Dusić razem jeszcze kilka minut. Podawać według uznania. Ja podałam na plackach tortilli posmarowanej białym serkiem z dodatkiem pesto z czosnku niedźwiedziego
Keyword ciecierzyca, dania mięsne, danie mięsne, danie obiadowe, pierś z kurczaka, sos pomidorowy



