Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym

Króliś (doświadczalny) poleca: pierś z kurczaka w sosie pomidorowym
 
🍅Pierś natarta marynatą, a potem duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem czarnej ciecierzycy. Konefka myślała, że kupuje czarną fasolę, ale że już posunięta (przez wiek, nie przez Królisia zbereźnicy!) to przyślepawa i dopiero w domu się gupia skapowała, że przywlekła do domu nie to, co zamierzała kupić. No żeż szlag… Ale w sumie potem pomyślała, ze jeden uj to czarne i to czarne, w wyglądzie podobne więc się nada.
 
🍅Kurczak wyszedł najlepsiejszy jaki Konefka ostatnio jadła. Mega aromatyczny i zajefajny sos… taki paluszki lizać. Taki dobry, że Konefka zapomniała o bożym świecie i ogłuchła na wszelkie pretensje Królika, że to coś na talerzu wygląda mu na mięsko. Króliś został uciszony mlaskaniem Konefki (o boru kolczasty jakie to dobre) i to mlaskanie zagłuszyło wszelkie inne dżwięki wydobywające się z Królisiowej paszczy.
 
🍅Króliś jeszcze coś tam próbował protestować – ale już słabszym głosem. Konefka za to uraczyła go TYM spojrzeniem z serii „bez kija nie podchodź, a i z kijem też się nie waż” i Króliś się wreszcie zamknął. Świetnym pomysłem było podanie tak przygotowanego kurczaka z plackami tortilli posmarowanej kremowym serkiem i pacniętej domowej roboty pesto z czosnku niedżwiedziego. Tu nawet Króliś oniemiał z zachwytu, mimo , że mięsko (NARESZCIE!!!)
 
 

 

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym

Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 3

Ingredients
  

  • 3 piersi z kurczaka

Na pastę do smarowania mięsa

  • 1 łyżka mix przypraw 1/2 łyżeczki papryka wędzona, 1/2 łyżeczki słodka papryka, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ,1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki pasty tagine
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Na sos

  • 450 ml passaty
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki pasty tagine
  • 1 łyżka mixu przypraw
  • 1 szkl wody

dodatkowo

  • 2 łyzki oleju
  • 1 puszka czarnej ciecierzycy odsączonej z wody

Instructions
 

  • Składniki marynaty dobrze wymieszać w miseczce i pastą nasmarować piersi z kurczaka. Odstawić na 30 minut.
  • W szklanym dzbanku lub misce połączyć składniki sosu
  • Na patelnię wlać olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pierś z kury i obsmażyć z obu stron. Podsmażoną pierś z kurczaka ściągnąć z patelni. Usunąć tłuszcz. Na patelni ponownie umieścić mięso i zalać sosem pomidorowym. Dusić około 40 minut. Po tym czasie dodać odsączoną, czarną ciecierzycę. Dusić razem jeszcze kilka minut. Podawać według uznania. Ja podałam na plackach tortilli posmarowanej białym serkiem z dodatkiem pesto z czosnku niedźwiedziego
Keyword ciecierzyca, dania mięsne, danie mięsne, danie obiadowe, pierś z kurczaka, sos pomidorowy

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube