Pierś z kurczaka w sosie grzybowym czyli historia w pigułce jak pozbyć się Królisia doświadczalnego z chałupy. Wasz Króliś jest z tych, co żre sałatę i inne dziwne zdrowe wynalazki, koło których nawet pies z kulawą nogą by się nie zatrzymał? Macie go jakby po dziurki w nosie i chcecie mieć chwilę spokoju? Ależ nic prostszego. Macie na niego wywalone i robicie wreszcie obiad podług własnych kubków smakowych.
Na stół wjeżdża mięsko. Dobrze doprawione kawałki piersi kurczaka obtoczone w mące i usmażone na tłuszczu połączone z mocno grzybowym sosem. Całość podana z perłowym kuskusem. Cud, miód i orzeszki. Sam sos już powala na kolana. Talerz stawiacie przed Królisiem. On pacza i nie wierzy. Wali focha level dla zaawansowanych, pt nie bede jadłe tej padliny i wychodzi z chałupy, zjeśc na mieście coś zdrowego.
Zastanawiacie się co prawda o jakim mieście bredzi Króliś i jakie coś zdrowego, bo mieszkacie na zadupiu, gdzie psy dupami szczekają i wszędzie tylko żarcie na wynos z kebabami czy pizzą i najzdrowsze jedzenie, które nie świeci na neonowo robi na tym zadupiu Konefka. Ale, ale idź na „miasto” droga wolna.
Króliś się szwęda po „mieście”, Wy macie błogą ciszę i czas na spożycie posiłku bez dąchów. Błoga cisza niestety się kończy po jakimś czasie, bo wraca Króliś z tekstem, że te zdrowe jedzenie było tak zdrowe, że momentami się nawet jeszcze ruszało i on już zrobi Konefce łaskę i zje tego kurczaka, żeby jej nie było przykro.
Pierś z kurczaka w sosie grzybowym
Ingredients
Na sos grzybowy
- 100 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
- 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyzki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 100 ml gęstej śmietanki do sosów
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
Na pierś z kurczaka
- 2 Piersi z kurczaka
- Sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- maka pszenna do oprószenia mięsa
Instructions
Na sos grzybowy
- Na oleju z masłem podsmazyć cebulę. Dodać pieczarki i czosnek, chwilę razem dusić, co chwilę mieszając. Wlać wino. Dusić do odparowania wina.
- Następnie dodać suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, doprawić solą oraz pieprzem gotować do miękkości grzybów.Na koniec dodać śmietankę, wymieszać. Lekko wystudzony zblendować
Na pierś z kurczaka :
- Piersi z kury umyć , osuszyć. Pokroic na mniejsze kawałki pod skosem, lekko rozpic dłonią. Doprawić przyprawami. Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę. Oprószyć mąką i smażyć z obu stron na oliwie. Pod koniec smażenia wrzucić łyżkę masła i rozporowadzić ją na patelni



