Pierś z kurczaka w sosie grzybowym

Pierś z kurczaka w sosie grzybowym czyli historia w pigułce jak pozbyć się Królisia doświadczalnego z chałupy. Wasz Króliś jest z tych, co żre sałatę i inne dziwne zdrowe wynalazki, koło których nawet pies z kulawą nogą by się nie zatrzymał? Macie go jakby po dziurki w nosie i chcecie mieć chwilę spokoju? Ależ nic prostszego. Macie na niego wywalone i robicie wreszcie obiad podług własnych kubków smakowych.

Na stół wjeżdża mięsko. Dobrze doprawione kawałki piersi kurczaka obtoczone w mące i usmażone na tłuszczu połączone z mocno grzybowym sosem. Całość podana z perłowym kuskusem. Cud, miód i orzeszki. Sam sos już powala na kolana. Talerz stawiacie przed Królisiem. On pacza i nie wierzy. Wali focha level dla zaawansowanych, pt nie bede jadłe tej padliny i wychodzi z chałupy, zjeśc na mieście coś zdrowego.

Zastanawiacie się co prawda o jakim mieście bredzi Króliś i jakie coś zdrowego, bo mieszkacie na zadupiu, gdzie psy dupami szczekają i wszędzie tylko żarcie na wynos z kebabami czy pizzą i najzdrowsze jedzenie, które nie świeci na neonowo robi na tym zadupiu Konefka. Ale, ale  idź na „miasto” droga wolna.

Króliś się szwęda po „mieście”, Wy macie błogą ciszę i czas na spożycie posiłku bez dąchów. Błoga cisza niestety się kończy po jakimś czasie, bo wraca Króliś z tekstem, że te zdrowe jedzenie było tak zdrowe, że momentami się nawet jeszcze ruszało i on już zrobi Konefce łaskę i zje tego kurczaka, żeby jej nie było przykro. 

Pierś z kurczaka w sosie grzybowym

Ingredients
  

Na sos grzybowy

  • 100 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
  • 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyzki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 100 ml gęstej śmietanki do sosów
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina

Na pierś z kurczaka

  • 2 Piersi z kurczaka
  • Sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • maka pszenna do oprószenia mięsa

Instructions
 

Na sos grzybowy

  • Na oleju z masłem podsmazyć cebulę. Dodać pieczarki i czosnek, chwilę razem dusić, co chwilę mieszając. Wlać wino. Dusić do odparowania wina.
  • Następnie dodać suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, doprawić solą oraz pieprzem gotować do miękkości grzybów.Na koniec dodać śmietankę, wymieszać. Lekko wystudzony zblendować

Na pierś z kurczaka :

  • Piersi z kury umyć , osuszyć. Pokroic na mniejsze kawałki pod skosem, lekko rozpic dłonią. Doprawić przyprawami. Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę. Oprószyć mąką i smażyć z obu stron na oliwie. Pod koniec smażenia wrzucić łyżkę masła i rozporowadzić ją na patelni

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube