Pierś z kurczaka w sosie ananasowym z ananasową salsą. Orzeżwiający, lekko kwaśny sos z ananasa świetnie nadaje się do delikatnej piersi z kurczaka. Całosc podana z lekką salsą ananasową.
Pierś z kurczaka w sosie ananasowym z ananasową salsą
Składniki
NA SOS
- 1 biała cebula pokrojona na plastry
- 1 ananas pokrojony w kostkę
- 200 ml mleka kokosowego z puszki tylko biała, gęsta cześć
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- imbir
- kmin rzymski mielony
- kurkuma
NA PIERŚ Z KURCZAKA :
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki Tangy yakisoba sos
ANANASOWA SALSA
- 1/4 ananasa pokrojonego w kostkę
- 3 figi pokrojone w kostkę
- 1/2 awokado pokrojonego w kostkę
- miód
- sos tabasco
- garść świeżego tymianku
- garść świeżej poszatkowanej pietruszki
Instrukcje
NA SOS
- Na patelni rozgrzać olej. Następnie dodać cebulę i dusić przez około 5 minut pod przykryciem. Dodać sól i przyprawy. Dusić jeszcze chwilę. Do cebuli dorzucić ananasa i dodać biała część mleka kokosowego. Wymieszać i trzymać na ogniu przez kolejne kilka minut. Zblendowac na gładki sos.
NA PIERŚ Z KURCZAKA :
- Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć sosem tangy yakisoba . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
- Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę.
- Za pomocą obieraczki z ząbkami pokroić dynię pozbawioną skóry „na makaron”. Jeśli nie mamy obieraczki, pokroić warzywa w cienkie plastry, a następnie paseczki. Rozłożyć makaron na blaszce, skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 minut.
ANANASOWA SALSA
- W miseczce umieścić ananas, figi i awokado. Następnie dodać miód, sos Tabasco, tymianek i pietruszkę. Dokładnie wymieszać . Doprawić solą i pieprzem.
- Dyniowy makaron wymieszać z ananasowym sosem i podawać z piersią z kurczaka oraz ananasowa salsa.
Chicken breast in pineapple sauce with pineapple salsa
For pineapple sauce
- 1 white onion cut into slices
- 1 diced pineapple
- 200 ml coconut milk from the can (only white, thick part)
- salt
- pepper
- nutmeg
- ginger
- ground cumin
- turmeric
For chicken breast
- 2 Chicken breast
- 3 tablespoons tangy yakisoba sauce
- black pepper, salt, garlic
Pineapple salsa
- 1/4 of the pineapple diced
- 3 figs cut into cubes
- 1/2 avocado sliced cubes
- honey
- tabasco sauce
- a handful of fresh thyme
- a handful of fresh parsley finely chopped
For pineapple sauce
- Heat the oil in a frying pan. Add the onions and simmer for about 5 minutes under the cover. Add salt and spices. Saute for another few minutes. Add the pineapple and the white part of the coconut milk. Mix and keep on the fire for a few more minutes. Blend for a smooth sauce.
For chicken breast
- Wash the chicken breasts and dry them with a paper towel. Rub the yakisoba tangy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
- Preheat the oven to 180 ° In the casserole, put the marinated fillets with the liquid and bake for about 25 minutes. In the meantime turn over to the other side.
Pineapple salsa
- Add pineapple, figs, and avocado in the mixing bowl. Then add honey, Tabasco sauce, thyme, and parsley. Mix thoroughly. Season with salt and pepper.
- Serve the chicken breast with pumpkin spaghetti, pineapple sauce, and pineapple salsa.