Pierś z kurczaka nadziewana ryżem w sosie pomidorowym
Ingredients
- 2 piersi z kury
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 100 gram zielonej fasoli soi
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
- 200 g tartego żółtego sera
- 300 g passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów lub 600 g świeżych pomidorów
- szklanka listków bazylii
Instructions
- Ugotować ryz według instrukcji na opakowaniu .
- Na patelnię dodać łyżkę oleju i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.
- Dodać ugotowany ryż, odcedzoną kukurydzę czerwona fasole, zielona fasole soi .Całość wymieszać . Pod koniec dodać passatę pomidorową , koncentrat pomidorowy
- Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć włókna i kostki, rozłożyć płasko na blacie. Zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń. Oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni. Nadziac wcześniej przygotowanym ryżem i owinąć w szynkę parmeńską . Ułożyć w formie żaroodpornej wysmarowanej oliwa .
- W garnku umieścić pomidory (świeże obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i sok z komór, miąższ pokroić w kosteczkę). Doprawić przyprawami prowansalskimi , solą i pieprzem . Gotować przez kilka minut , następnie zmiksować blenderem z bazylią. Jeśli sos jest za rzadki gotować dłużej do odparowania płynu
- Piersi zalać sosem i piec w piekarniku w temperaturze 180 C przez ok 40 min