Pierś z kurczaka nadziewana pieczarkami i gruzińskim serem/Chicken breast stuffed with mushrooms and cheese

Pierś z kurczaka nadziewana pieczarkami i gruzińskim serem . Pewna bliska mi osoba ze swojej wyprawy po Gruzji przywiozła mi kilka smakołyków. W tym pyszny gruziński ser. Sera dostałam dwa rodzaje. Jeden z nich to wędzony sulguni i z nim zrobiłam pierś z kury. Ja ogólnie bardzo lubię sery, a już zwłaszcza te wędzone. Smakiem troche podobny do naszych polskich oscypków, tylko troche bardziej twardy. Oczywiście jak nie macie sera gruzińskiego możecie wykorzystać inny wędzony. Pierś dodatkowo nadziałam pieczarkami. Nie jest to danie dla tych co dbają o linie ale jest na pewno smacznie.

Pierś z kurczaka nadziewana pieczarkami

Servings 2

Ingredients
  

Na pierś z pieczarkami i serem

  • 4 piersi z kurczaka
  • Ser wędzony gruziński w zastępstwie może byc halloumi
  • 200 gr pieczarek
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • imbir
  • kolendra
  • kmin rzymski
  • galka muszkatołowa

Na pieczone ziemniaki

  • 500 gr małych ziemniaków
  • 50 ml oliwy
  • kolendra
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka mielona
  • majeranek
  • papryka ostra

Instructions
 

Na pierś z pieczarkami i serem

  • Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
  • Piersi umyć i przekroić po środku tworząc kieszonkę . Wysmarować od środka przyprawami. Nadziać podsmażonymi pieczarkami z cebulą i serem. Każdą pierś owinąć w 3 plastry szynki parmeńskiej . Piersi owinięte w szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min.

Na pieczone ziemniaki

  • Ziemniaków nie obierać . Wystarczy je umyć . Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i zrobić nacięcia .
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni .W małym garnku podgrzać oliwę. Odstawić z ognia, dodać przyprawy. Doprawić dwiema szczyptami soli i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki i polać tłuszczem z przyprawami
  • Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut, w międzyczasie ziemniaki raz przewrócić. Następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 15 minut, do czasu aż lekko się zrumienią

 

 

 

 

Chicken breast stuffed with mushrooms and cheese

 

For the chicken breast

  • 4 chicken breasts
  • Georgian smoked cheese (as a substitute may be halloumi)
  • 200 grams of mushrooms
  • 1 onion diced
  • 12 slices of Parma ham
  • sweet pepper
  • granulated garlic
  • ginger
  • coriander
  • Roman cumin
  • nutmeg

For baked potatoes

  • 500 grams of small potatoes
  • 50 ml of oil
  • coriander
  • granulated garlic
  • sweet ground pepper
  • marjoram
  • hot pepper

For the chicken breast

  1. Mushrooms and onions cut into cubes and fry in olive oil.
  2. Wash breasts and cut them in the middle to create a pocket. Season with the spices from the inside.Stuff with mushrooms, onion, and cheese. Wrap each breast in 3 slices of Parma ham. Put the breasts wrapped in ham in a casserole. Put in the oven preheated to 180 C and bake for about 40 minutes.

For baked potatoes

  1. Do not peel potatoes. Just wash them. Then dry with a paper towel and make cuts
  2. Heat the oven to 200 degrees. Heat the oil in a small saucepan. Set aside from the heat, add spices. Season with two pinches of salt and freshly ground pepper. Mix. In a casserole, place the potatoes and pour over the fat with the spices
  3. Cover with a lid and put in the oven. Bake for 45 minutes, in the meantime, potatoes once fall over. Then remove the lid and bake for another 15 minutes, until lightly brown

 

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube