Piers z kaczki z kopytkami
Ingredients
Na piers z kaczki
- 2 piersi kaczki ze skórką każda po ok. 200 – 250 g
Kopytka z kozim serem
- 15 O gram białego sera
- 150 gram koziego kremowego sera
- 1 jajko
- Sól
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- około 1/3 szklanki mąki pszennej
Karmelizowane śliwki
- Kilka świeżych średnich śliwek
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki masła
- kilka kropel soku z cytryny
Sos śliwkowy
- śliwki suszone 20 szt
- cebula 1 szt
- imbir mielony 1/2 łyżeczki
- miód 1 łyzka
- chili pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
- sos chili 2-3 krople
- sos sojowy 1 łyzka
- czosnek 1 ząbek
- masło klarowane 1 łyżka
Instructions
Na piers z kaczki
- Pierś z kaczki przed przygotowaniem wyjąć z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
- Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.
Na kopytka serowe
- Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę .Dodać do niego mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wymieszać i wyrobić zwięzłe ciasto.
- Zagotować wodę ze szczypta soli . Z ciasta uformować wałki i pokroić pod katem na mniejsze kawali wielkości ok. 2-3 cm.. Do osolonego wrzątku wrzucić kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową.
Karmelizowane slwiki
- Śliwki myjemy i usuwamy pestki krojąc je na polówki. Roztapiamy masło na patelni i gdy się rozpuści wrzucamy śliwki. Następnie dodajemy cukier trzcinowy i sok z cytryny i delikatnie obracamy śliwki drewnianą szpatułką. Czynność powtarzamy kilka razy by z żadnej strony owoce się nie przypaliły. Na koniec dodajemy cynamon i jeszcze kilkakrotnie przewracamy śliwki na patelni.
Sos sliwkowy
- Umyte śliwki pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać i włożyć do rondelka z dodatkiem klarowanego masła .Dusić do momentu rozgotowania się składników. Czosnek przecisnąć przez praskę ,dodać do śliwek .Doprawić sos pozostałymi podanymi składnikami. Sos zblendować i wlać 3-4 łyżki tłuszczu z pieczonej kaczki .Zmiksować do połączenia składników