Szukaj
Close this search box.

Pierś z kaczki z jabłkowym chutney podawane z kasztanowym puree

Pierś z kaczki z jabłkowym chutney podawane z kasztanowym puree

Składniki
  

  • 500 gram jabłek
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • garść żurawiny
  • garść rodzynek
  • 100 gram brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • płatki chilli do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 100 ml octu jabłkowego

Na pierś z kaczki

  • 2 piersi kaczki ze skórką każda po ok. 200 – 250 g

Instrukcje
 

  • Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać do niej pokrojone w kostkę marchewki. Dusić pod przykryciem. Kiedy marchewka będzie prawie miękka, dodać jabłka. Co jakiś czas podlewać sokiem jabłkowym. Następnie dodać pozostałe składniki, dusić jeszcze przez kilkanaście minut.

Na pierś z kaczki

  • Piers z kaczki przed przygotowaniem wyjąc z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
  • Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.
  • Pierś z kaczki podawać z jabłkowym chutney. U mnie dodatkowo z gotowym, kasztanowym puree i kolorowymi marchewkami.

 

P1011581.JPG

P1011573.JPG

P1011580.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube