Pierś z kaczki z jabłkowym chutney podawane z kasztanowym puree
Składniki
- 500 gram jabłek
- 2 marchewki
- 2 czerwone cebule
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- garść żurawiny
- garść rodzynek
- 100 gram brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- płatki chilli do smaku
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 100 ml octu jabłkowego
Na pierś z kaczki
- 2 piersi kaczki ze skórką każda po ok. 200 – 250 g
Instrukcje
- Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać do niej pokrojone w kostkę marchewki. Dusić pod przykryciem. Kiedy marchewka będzie prawie miękka, dodać jabłka. Co jakiś czas podlewać sokiem jabłkowym. Następnie dodać pozostałe składniki, dusić jeszcze przez kilkanaście minut.
Na pierś z kaczki
- Piers z kaczki przed przygotowaniem wyjąc z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
- Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.
- Pierś z kaczki podawać z jabłkowym chutney. U mnie dodatkowo z gotowym, kasztanowym puree i kolorowymi marchewkami.