Początkowo dość sceptycznie podchodziłam do pomysłu na sos dyniowy. Niepotrzebnie. Dzięki dodatkowi sera riccota jest kremowo i wcale nie mdło a tego się najbardziej bałam. Makaron posypany parmezanem, co dodatkowo podkręca smak. Do tego pomysłu na sos na pewno wrócę.
Pierś z kaczki podawana na makaronie z sosem dyniowym
Ingredients
- 200 g makaronu tagiatele
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 400 g domowego puree z dyni może być z puszki
- 250 g sera ricotta
- 0,5 płaskiej łyżeczki przyprawy do dyni imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, słodka papryka
- sól i pieprz do smaku
- suszony rozmaryn
- Parmezan do oprószenia
Na pierś z kaczki:
- 2 piersi kaczki ze skórką każda po ok. 200 – 250 g
Instructions
- Na patelni, na rozgrzanej oliwie zeszklić cebule pokrojona w kostkę. Dodać dyniowe pure. Doprawić sola, pieprzem i suszonym rozmarynem. Mieszać aż całość będzie ciepła. Do dyniowego pure dodać ser ricotta. Wymieszać Międzyczasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Na patelnie wrzucić ugotowany i odcedzony makaron. Dodać starty parmezan i wymieszać.
Na pierś z kaczki
Przygotowanie
- Piers z kaczki przed przygotowaniem wyjąc z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
- Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.