Pierś z indyka nadziewana marchewka i kozim serem. Pomysł na szybki i niedrogi obiad. Smak mało wyrazaistej piersi z indyka podkręca charakterystyczny kozi ser i młode marchewki. Jest pysznie. Całość podana z ziemniakami i sałatką z kolorowych marchewek
Pierś z indyka nadziewana marchewka i kozim serem
Ingredients
Pierś z indyka nadziewana marchewka i kozim serem
- 4 filety z indyka cienko rozbite
- 200 gramów małych dlugich marchewek obgotowanych w wodzie
- 200 gramów koziego sera pokrojonego w plastry
Na marynate
- sol
- pieprz
- 2 zabki czosnku przecisniete przez praske
- 1 lyzka oleju
- 1 lyzka musztardy gruboziarnistej
- Pierś oczyścić umyć i osuszyć . Mięso porozcinać żeby powstał płat mięsa lekko rozbić .
Sałataka z kolorowych marchewek
- 3 ugotowane na pół twardo marchewki
- garść świeżej poszatkowanej pietruszki
- sól
- pieprz
- kmin rzymski mielony
- gałka muskatałowa
- garść świeżej pietruszki posztakowanej
- garść pokruszonych orzechów pekan
Dressing
- 4 czubate łyżeczki musztardy gruboziarnistej
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie
Instructions
Pierś z indyka nadziewana marchewka i kozim serem
- Połową marynaty posmarować mięso , ułożyć na nim marchewki i plastry koziego sera.
- Zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem . Posmarować roladę resztą marynaty i rozsmarować na górze musztardę . Roladę odłożyć na 1 godzinę do lodówki . Zawinac szczelnie w folie aluminiowa .Ułożyć roladę w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C 40 min . Po tym czasie sciagnac folie i calosc obsmazyc na rozgrzanej patelni z olejem.
Sałataka z kolorowych marchewek
- Do miseczki lub kubka dodać musztardę, następnie miód i wymieszać.
- Kolejno dodać 1 łyżeczkę oliwy i dokładnie wymieszać, by powstał jednolity sos.
- Na sam koniec dodać opcjonalnie 1 łyżeczkę soku z cytryny i również wymieszac
- Za pomocą specjalnego urządzenia, przygotować z marchewki warzywne tagliatelle. Dodać pietruszke, dressing i orzechy
Turkey breast stuffed with carrot and goat cheese
Turkey breast stuffed with carrot and goat cheese
- 4 turkey fillets flattened
- 200 grams of small (long carrots blanched in water)
- 200 grams of goat’s cheese sliced
For marinate
- salt
- ground pepper
- 2 garlic cloves crushed
- 1 tbsp. Oil
- 1 tablespoon mustard
Salad from colorful carrots
- 3 hard-boiled rainbow carrots
- a handful of fresh chopped parsley
- salt
- pepper
- cumin
- nutmeg
- a handful of fresh parsley
- a handful of crushed pecans
dressing
- 4 teaspoons of dijon mustard
- 3 teaspoons of honey
- 1 teaspoon of olive oil
- 1 teaspoon of lemon juice (optional)
- Clean the breasts and dry it. Cut the meat to make thin, flat piece of meat
- Marinate the meat with half of the marinade, place the carrots and slices of goat cheese on it.
- Roll up the roulade and tie it with a string. Brush the roulade with the rest of the marinade and spread the mustard on top.Wrap tightly in aluminum foil. Place the roulade for 1 hour in the fridge. Place the roulade in a casserole dish and put in a preheated oven 180 C for 40 min. After that unwrap the meat and fry to brown on a frying pan
Salad from colorful carrots
dressing
- Add mustard to a cup, then honey and mix.
- Add 1 teaspoon of oil and mix thoroughly to create a sauce.
- At the end, add 1 teaspoon of lemon juice and mix well
- Using a special device( spiralizer) prepare a tagliatelle with carrots. Add parsley, dressing and nuts.
- Serve the sliced meat with carrot salad and potatoes.