Szukaj
Close this search box.

Pierś z halloumi i konfiturą żurawinową

Króliś (doświadczalny) poleca: pierś z kurczaka z konfiturą żurawinową i halloumi
 
🌶 Z pewną dozą nieśmiałości wchodzimy w świąteczny klimat. Wróć…Konefka wchodzi z nieśmiałością, bo Króliś (doświadczalny) o nieśmiałości nie ma pojęcia. Ten, to już ze dwa tygodnie temu bez nieśmiałości śpiewał „pada śnieg, pada śnieg…dzwonią dzwonki sań” Nie powiem, ma wyobraźnię…bo w Anglii zobaczyć śnieg, to jak wygrać w totka. Dzwonić, to i owszem dzwoniło, ale Konefce w uszach od tego zawodzenia i fałszowania.
 
🌶Najlepszym sposobem na uciszenie futrzaka jest doprowadzenie do sytuacji, żeby strzelił focha. Tu już jesteście w domu, bo najlepszym sposobem na królisiowego focha jest podanie mu mięska.
 
🌶Co też Konefka skwapliwie zrobiła. Ponieważ dorwała już w sklepie żurawinę, podała pierś z kurczaka z konfiturą z tegoż owocu. Króliś (doświadczalny) powiedział, że Konefka jest …i tu leci cała litania komplementów, z których nic nie nadaje się do zacytowania.
 
🌶Futrzaka macie z głowy na kilka dni, bo wprowadził wersję świąteczną i podarował ciche dni…i Konefka oprócz delektowania się obłędnym smakiem konfiturki, mięsa i sera halloumi mogła jeszcze odśpiewać…cicha noc…święta noc…
 
 

 

Pierś z halloumi i konfiturą żurawinową

Składniki
  

Na konfiturę żurawinową

  • 300 g świeżej lub mrożonej zurawiny
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 3 pomarańcze obrane z skórki usuniete błonki pokrojone w kostkę
  • 3/4 szklanki cukru
  • Na pierś z kurczaka
  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 2 plastry sera Halloumi
  • 2 łyżki oleju
  • 60 g masła
  • 4 łyżki konfitury żurawinowej

Instrukcje
 

Na konfiturę żurawinową

  • Żurawinę wsypać do garnkać i gotować na Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do momentu, gdy owoce przestaną „strzelać”.
  • Dodać cukier, jabłka i pomarańcze. Wymieszać. Następnie zwiększyć ogień i gotować aż do zgęstnienia. Mieszać, żeby się nie przypaliło.

Na pierś z kurczaka

  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć filety na złoty kolor. Po usmażeniu dodać na wierzch pokrojone w plastry masło.
  • Piers z kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć k do piekarnika i piec w temp. 200ºC przez 15-20 minut (w zależności od wielkości piersi). Pod koniec pieczenia przykryć plastrem sera halloumi
  • Zapiekać aż ser się rozpuści. Podawać z żurawiną

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube