Króliś (doświadczalny) poleca: pierś z kurczaka z konfiturą żurawinową i halloumi
🌶 Z pewną dozą nieśmiałości wchodzimy w świąteczny klimat. Wróć…Konefka wchodzi z nieśmiałością, bo Króliś (doświadczalny) o nieśmiałości nie ma pojęcia. Ten, to już ze dwa tygodnie temu bez nieśmiałości śpiewał „pada śnieg, pada śnieg…dzwonią dzwonki sań” Nie powiem, ma wyobraźnię…bo w Anglii zobaczyć śnieg, to jak wygrać w totka. Dzwonić, to i owszem dzwoniło, ale Konefce w uszach od tego zawodzenia i fałszowania.
🌶Najlepszym sposobem na uciszenie futrzaka jest doprowadzenie do sytuacji, żeby strzelił focha. Tu już jesteście w domu, bo najlepszym sposobem na królisiowego focha jest podanie mu mięska.
🌶Co też Konefka skwapliwie zrobiła. Ponieważ dorwała już w sklepie żurawinę, podała pierś z kurczaka z konfiturą z tegoż owocu. Króliś (doświadczalny) powiedział, że Konefka jest …i tu leci cała litania komplementów, z których nic nie nadaje się do zacytowania.
🌶Futrzaka macie z głowy na kilka dni, bo wprowadził wersję świąteczną i podarował ciche dni…i Konefka oprócz delektowania się obłędnym smakiem konfiturki, mięsa i sera halloumi mogła jeszcze odśpiewać…cicha noc…święta noc…
Pierś z halloumi i konfiturą żurawinową
Składniki
Na konfiturę żurawinową
- 300 g świeżej lub mrożonej zurawiny
- 2 jabłka pokrojone w kostkę
- 3 pomarańcze obrane z skórki usuniete błonki pokrojone w kostkę
- 3/4 szklanki cukru
- Na pierś z kurczaka
- 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
- 2 plastry sera Halloumi
- 2 łyżki oleju
- 60 g masła
- 4 łyżki konfitury żurawinowej
Instrukcje
Na konfiturę żurawinową
- Żurawinę wsypać do garnkać i gotować na Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do momentu, gdy owoce przestaną „strzelać”.
- Dodać cukier, jabłka i pomarańcze. Wymieszać. Następnie zwiększyć ogień i gotować aż do zgęstnienia. Mieszać, żeby się nie przypaliło.
Na pierś z kurczaka
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć filety na złoty kolor. Po usmażeniu dodać na wierzch pokrojone w plastry masło.
- Piers z kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć k do piekarnika i piec w temp. 200ºC przez 15-20 minut (w zależności od wielkości piersi). Pod koniec pieczenia przykryć plastrem sera halloumi
- Zapiekać aż ser się rozpuści. Podawać z żurawiną