Pierś w sosie sojowo śliwkowym. Łatwy a w przygotowaniu pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym, powidłach śliwkowych, miodzie i occie balsamicznym. Aromatyczna i wilgotna w środku. Świetna na obiad lub tez podawana na zimno na świeżym chlebie.
Pierś w sosie sojowo śliwkowym/Soy sauce and plum jam marinated breast
Ingredients
- 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
Instructions
- W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Piersi kurczaka włozyc do naczynia żaroodpornego i zalac marynatą. odstawic na dwie godziny.
- Piec w temperaturze 190 C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso. Jesli sos jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą
Soy sauce and plum jam marinated breast
- 3 medium-sized chicken breasts
- 2 tbsp dark soy sauce
- 3 tablespoons of multi-flower honey
- 1 tablespoon rice or wine vinegar
- 3 tablespoons of plum jam
- In a saucepan, boil the marinade ingredients, after boiling, immediately set aside from heat, cool. Put chicken breasts in a heat-proof dish and pour marinade. let stand for two hours.
- Bake at 190 C for about 30 minutes. After this time, remove the meat. If the sauce is too thin, you can thicken it with a tablespoon of potato flour mixed with water