Pierogi z soczewicą. Kiedyś robiłam pastę z soczewicy na kanapki. Tak mi zasmakowała, że stwierdziłam, że świetnie też się sprawdzi jako nadzienie do pierogów. Nadzienie do pierogów to soczewica, cukinia, suszone pomidory, przyprawa curry. Ja dodatkowo dałam też do smaku pastę tagine. Można zastąpić pomidorowym koncentratem. Nadzienie jest wyraziste w smaku i pyszne.
Pierogi z soczewicą
Składniki
Na farsz
- 200 g. ugotowanej zielonej soczewicy
- 2 małe cukinie pokrojone w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ok. ½ łyżeczki curry
- 3 łyżki pasty tagine
- 10 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
- sól i pieprz do smaku
Na ciasto pierogowe
- 260 g mąki
- 120 ml wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g masła
Instrukcje
Na farsz
- Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (bez soli), może się rozgotować. Odsączyć ją na sicie. Umyte cukinie pokroić bez obierania w małą kostkę. Rozgrzać kilka łyżek oleju na głębokiej patelni. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Wrzucić kostki cukinii, posolić, mieszając podsmażyć, aż się zeszkli i zupełnie zmięknie (ok. 7-8 minut). Do cukinii dorzucić odsączoną soczewicę, dokładnie wymieszać. Dodać suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku curry, solą i pieprzem. Dusić do momentu aż pasta będzie mieć gęsta konsystencję. Pod koniec duszenia wykończyć pastą tagine
- Na ciasto pierogowe
- Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i masło. Wymieszać . Dodać wodę i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na bok żeby poleżało.
Na pierogi
- Ciasto rozwałkować na cienki placek . Z ciasta szklanką wyciąć koła. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.