Pierogi z kapustą i grzybami. Wszyscy mają pierogi, mam i ja. Klasyka, której nie trzeba przedstawiać. U mnie robione tylko w okresie świątecznym. Bez nich jakoś ciężko sobie wyobrazić Święta. Robie je zawsze w większej ilości, żeby móc je na drugi dzień bezkarnie odsmażyć. W sumie dla mnie nic poza pierogami na wigilijnej kolacji nie musi istnieć.
Pierogi z kapustą i grzybami
Ingredients
Na ciasto pierogowe
- 260 g mąki
- 120 ml wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g masła
Farsz
- 300 g kiszonej kapusty
- 80 g suszonych grzybów
- 250 ml ciepłej wody
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól pieprz
Instructions
Na ciasto pierogowe
- Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i masło. Wymieszać . Dodać wodę i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na bok żeby poleżało.
Farsz
- Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin ( może być na całą noc)
- Grzyby odcedzić. Wody z moczenia grzybów nie wylewać. Następnie drobno je pokroić.
- Cebulę i kapustę drobno posiekać(jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłukać w wodzie).
- Cebulę przysmażyć na oleju,dodać kapustę, grzyby, przyprawy i wodę z namoczenia grzybów. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.Przed lepieniem pierogów wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek . Z ciasta szklanką wyciąć koła. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.