Pierogi z kaczką i sosem malinowym. Pierogi mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolacje…no jeszcze na deser, bo tak lubię. Tym razem pierogi z mięsem z kaczki i pysznym sosem malinowym. Wykwintnie podane, nie tylko obłędnie smakują ale tez cieszą oczy na talerzu.
Pierogi z kaczka i sosem malinowym
Course Main Course
Cuisine international
Servings 20
Ingredients
Na ciasto pierogowe
- 600 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 250 ml wrzącej wody
- 2 jajka
- 40 g masła
Na farsz
- 1 i 1/2 szklanki mięsa kaczki / ugotowanego jak do rosołu obranego ze skóry i kości
- 1/2 szklanki warzyw z rosołu marchew, seler, pietruszka
- 1 cebula drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka startego na tarce imbiru
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/3 szklanki bulionu lub wody
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sos malinowy
- 200 g mrożonych malin
- 100 ml czerwonego wina
- 40 g miodu
- 50 g masła
Brązowy cukier opcjonalnie
- Ocet balsamiczny opcjonalnie
Na truskawkową salsę
- 10 świeżych truskawek
- kilka śliwek węgierek
- garść jagód
- miód
- sos tabasco
- tymianek
Instructions
Na pierogi
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko niezbyt niedokładnie. Dodać jajka i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7 – 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut. Ciasto podzielić na części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką.
- Małą szklanką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (do czasu aż ciasto będzie miękkie, sprawdzamy palcem wyławiając jednego pieroga). Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz.
Na farsz
- Na patelni, na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, co jakiś czas mieszając. Dodać starty na tarce imbir i czosnek oraz oczyszczone mięso z kaczki. Smażyć, mieszając przez około 2 minuty. Dolać 1/3 szklanki białego wina i chwilę odparować . Wlać bulion i dorzucić gotowane warzywa z rosołu. Doprawić solą, czarnym pieprzem i chili w proszku. Lekko odparować z nadmiaru . Zostawić do przestygnięcia, po czym, razem z listkami kolendry lub natki pietruszki zmielić w maszynce (ewentualnie rozdrabnić w blenderze).
Sos malinowy
- Miód skarmelizować na patelni . Następnie dodać maliny i czerwone wino. Gotować ok 5 minut. Dla wzbogacenia smaku dodać octu balsamicznego i trochę brązowego cukru. Przetrzeć przez sitko i dodać masło.
Na truskawkową salsę
- Truskawki i śliwki umyć. Pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać jagody . Następnie dodać miód, sos Tabasco i tymianek. Dokładnie wymieszać .
Keyword danie obiadowe, kaczka, pierogi
Ravioli with duck and raspberry sauce
For ravioli
- 600 g of plain flour
- pinch of salt
- 250 ml of boiling water
- 2 eggs
- 40 g butter
For stuffing
- 1 and 1/2 glass of duck meat / cooked as for broth (peeled from skin and bones)
- 1/2 glass of vegetable from the broth (carrot, celery, parsley)
- 1 onion finely chopped
- 1 clove of garlic pressed through the press
- 1 teaspoon grated ginger
- 1/3 of a glass of dry white wine
- 1/3 cup of broth or water
- 1/4 teaspoon of chili powder
- sea salt
- freshly ground black pepper
Raspberry sauce
- 200 g frozen raspberries
- 100 ml of red wine
- 40 g honey
- 50 g butter
- Brown sugar optional
- Balsamic vinegar optional
For strawberry salsa
- 10 fresh strawberries
- a few plums
- a handful of berries
- honey
- Tabasco
- thyme
For ravioli
- Place flour on a floured surface and make a well in the center. Add eggs and salt int middle of the well. Melt the butter in hot water and pour into well. Add cocoa powder. Stir together, forming a ball. Knead until smooth and elastic for about 8-10 minutes, adding more flour if necessary to keep the dough from sticking. Cover and let rest for 30 minutes.
- Cut off a quarter of the dough. Flour your work surface and roll the piece of dough out to a 3mm thickness. Using a cutter or a drinking glass, cut out circles from the dough, saving the excess for your next batch.
- Place a spoonful of filling in the center of a circle. Fold the circle over to create a half-moon, then pinch the edges together to seal. Repeat with the remaining dough and filling.
- Bring 3 liters of salted water to the boil. Add the few portions of ravioli at a time and cook for 10 to 15 minutes, or until they float to the top. Spoon them into a strainer to drain.
For stuffing
- Fry onions in 2 tablespoons of olive oil, stirring occasionally. Add grated ginger and garlic and duck meat. Fry, stirring for about 2 minutes. Add 1/3 glass of white wine and evaporate for a while. Pour the broth and add boiled vegetables from the broth. Season with salt, black pepper, and chili powder. Lightly evaporate from excess. Leave to cool, then, together with the coriander leaves or parsley, grind in a food processor
Raspberry sauce
- Honey caramelize in a pan. Then add raspberries and red wine. Cook for about 5 minutes. For enriching the taste, add balsamic vinegar and some brown sugar. Wipe through a strainer and add butter.
For strawberry salsa
- Wash strawberries and plums. Dice. Put into a bowl. Add berries. Then add honey, Tabasco sauce, and thyme. Mix thoroughly.