Pierogi z jagodami. Już dawno za mną „chodziły”. Uwielbiam pierogi pod każdą postacią. Tym razem z jagodami, bo mamy przecież sezon letni w pełni. Trzeba wiec wykorzystać wszystkie dobrodziejstwa natury. Pierogi podane z truskawkową salsa i sosem jagodowym.
Pierogi z jagodami
Składniki
Na ciasto pierogowe
- 260 g mąki
- 120 ml wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g masła
Dodatkowo :
- 500 gr jagód
- cukier
Na salsę truskawkową
- 10 świeżych truskawek
- kilka śliwek węgierek
- garść jagód
- Miód
- Sos tabasco
- świeży tymianek
- Na ciasto pierogowe
Instrukcje
- Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i masło. Wymieszać. Dodać wodę i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na bok żeby poleżało 30 min.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek . Z ciasta szklanką wyciąć koła. Na każdy kawałek ciasta nałożyć jagody i cukier. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię
Na salsę truskawkową
- Truskawki i śliwki umyć. Pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać jagody . Następnie dodać miód, sos Tabasco i tymianek. Dokładnie wymieszać .
- U mnie pierogi dodatkowo podane z kwaśną śmietaną, cukrem i sosem jagdowym.
Blueberry ravioli
For ravioli
- 260 g of plain flour
- 120 ml of boiling water
- 1 egg
- 1/2 teaspoon of salt
- 30 g butter
Additionally
- 500 gr blueberries
- sugar
For strawberry salsa
- 10 fresh strawberries
- few plums
- a handful of blueberries
- Honey
- Tabasco
- fresh thyme
For ravioli
- Place flour on a floured surface and make a well in the center. Add eggs and salt int middle of the well. Melt the butter in hot water and pour into well. Add cocoa powder. Stir together, forming a ball. Knead until smooth and elastic for about 8-10 minutes, adding more flour if necessary to keep the dough from sticking. Cover and let rest for 30 minutes.
- Cut off a quarter of the dough. Flour your work surface and roll the piece of dough out to a 3mm thickness. Using a cutter or a drinking glass, cut out circles from the dough, saving the excess for your next batch.
- Place a spoonful of blueberries and sugar in the center of a circle. Fold the circle over to create a half-moon, then pinch the edges together to seal. Repeat with the remaining dough and filling.
- Bring 3 liters of salted water to the boil. Add the few portions of ravioli at a time and cook for 10 to 15 minutes, or until they float to the top. Spoon them into a strainer to drain.
For strawberry salsa
- Wash strawberries and plums. Dice. Put into a bowl. Add berries. Then add honey, Tabasco sauce, and thyme. Mix thoroughly.
- For me, dumplings additionally served with sour cream, sugar and jam sauce.